Zastava Bosne i Hercegovine

SPOLJNOPOLITIČKI ODBOR EVROPSKOG PARLAMENTA USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI: Pohvaljen je ukupan ekonomski napredak u Srbiji, aktivna uloga u borbi protiv terorizma i narkotika. Evropski poslanici od Srbije traže da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, a insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima, ispitivanje slučajeva preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima


Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je 28. februara 2017. godine, većinom glasova, Izveštaj o Srbiji, kojim se EU poziva na otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a Beograd - da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Spoljnopolitički odbor EP je sa 55 glasova za i 2 protiv usvojio Nacrt teksta izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera, koji je dopunjen kompromisnim amandmanima evropskih poslanika.

Izveštaj ocenjuje da se Srbija nalazi na dobrom putu evropskih integracija, a EU se poziva na otvaranje "i drugih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zemljom, koja su tehnički spremna".

Pohvaljen je ukupan ekonomski napredak u Srbiji, "aktivna uloga Srbije u borbi protiv terorizma", kao i značajna uloga koju zemlja ima u međunarodnoj i regionalnoj saradnji u borbi protiv narkotika.

Istovremeno, evropski poslanici od Srbije traže da se vlasti u zemlji fokusiraju na reforme u oblasti vladavine prava, a insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima u zemlji, ispitivanje slučajeva preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala.

Srbija se poziva da pojača napore u rešavanju "bilateralnih pitanja sa susedima u skladu sa međunarodnim pravom", da "u potpunosti primeni postojeće bilateralne dogovore sa susedima", ali i da "progresivno" uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politiku prema Rusiji.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u EP naglašavaju da je implementacija dogovorenog u okviru dijaloga ključna, a formiranje Zajednice srpskih opština jedan od prioriteta.

Usvojeni izveštaj o Srbiji trebalo bi krajem aprila 2017. godine, posle predsedničkih izbora u Srbiji, da bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 28.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija