Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: Na PISA testiranju proveravaće se i finansijska pismenost učenika, te se od naredne školske godine uvodi nastava o finansijskoj pismenosti


Probno PISA testiranje počeće u Srbiji već 3. aprila 2017. godine, a učenici će prvi put morati da pokažu i koliko su finansijski pismeni. Mnogi nastavnici već su zabrinuti kako će njihovi đaci da se pokažu na ovom najvećem i najznačajnijem međunarodnom testiranju, pošto u školski program ne spada i finansijsko opismenjavanje.

Kako bi đaci naučili šta su krediti, budžet, kartice, bankroti, kako štedeti i kako pametno trošiti - finansijska pismenost biće uvedena i u naše škole. Već od jeseni učenici petog razreda, na časovima matematike, tehničkog obrazovanja, ali i nekih drugih predmeta, učiće kako pametno da upravljaju novcem.

- Do kraja meseca završićemo nove nastavne planove i programe za peti razred, tako da bi oni trebalo da budu primenjeni već u školskoj 2017/18. godini - najavljuje Gordana Mijatović, pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. - Finansijska pismenost neće biti poseban predmet, već će biti deo programa više predmeta. Do kraja školske godine završićemo planove i programe i za šesti, sedmi i osmi razred, pa će se finansijska pismenost provući kroz ceo drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Cela logika je da obrazovanje bude okrenuto ishodima, a ne sadržajima.

Da deca na kraju osnovne škole treba da budu finansijski pismena navedeno je, pomalo stidljivo, i u važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013), ali se to nije primenjivalo.

- Ta odrednica ušla je na predlog Saveza učitelja Srbije, ali se na tome završilo. Niko to nije uveo u udžbenike ili preporučene sadržaje - kaže Mirjana Pajić Ilić, bivša predstavnica Saveza učitelja u Nacionalnom prosvetnom savetu.

A kako se naša deca snalaze sa novcem, kako njime upravljaju i da li u tome zaostaju za vršnjacima iz drugih država najbolje će pokazati PISA testiranje.

- Probno testiranje počinje trećeg aprila i trajaće do 15. maja. Učestvovaće 40 srednjih škola iz cele Srbije, a u svakoj će test polagati po 60 učenika prvog razreda - najavljuje dr Dragica Babić Pavlović, iz Instituta za psihologiju i rukovodilac PISA programa u našoj zemlji. - Glavno testiranje biće aprila 2018. godine i u njemu će učestvovati između 5.500 i 6.000 učenika iz Srbije. Oni će prvi put rešavati test iz finansijske pismenost i to može da nam posluži kao dobar pokazatelj potreba u obrazovnom sistemu.

Štednja, odgovorna potrošnja, budžetiranje i preduzetništvo - teme su o kojima učenici treba da nauče u okviru programa finansijske pismenosti. Kroz akreditovani seminar za nastavnike osnovnih škola učimo ih kako da prenesu znanja iz finansijske pismenosti na svoje učenike - objašnjava autorka seminara, koji će se održati 1. aprila, dr Jelena Filipović sa Ekonomskog fakulteta UB, i navodi:

- Učenici mogu da se igraju budžetiranja, kako da rasporede džeparac za ceo mesec, da znanja stiču kroz zanimljive zadatke i igre, koristeći specijalno dizajnirane didaktičke materijale (na primer džambo slagalice novčića od jednog metra). -

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 27.02.2017.
Naslov: Redakcija