Zastava Bosne i Hercegovine

Email Print
10.05.2021.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi
("Sl. glasnik RS", br. 47/2021)


Član 1.

U Zakonu o kulturi („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 13/16, 30/16 – ispravka i 6/20) u članu 11. stav 2. menja se i glasi:

„Konkursi iz stava 1. ovog člana raspisuju se za narednu budžetsku godinu u roku od 60 dana od dana usvajanja budžeta za narednu godinu.”

Član 2.

Član 16. menja se i glasi:

„Sastav Saveta

Član 16.

Savet ima jedanaest članova iz različitih oblasti kulturne delatnosti koje bira i razrešava Narodna skupština na predlog ministra nadležnog za kulturu (u daljem tekstu: ministar).

Narodna skupština sa liste predloga bira:

– jednog člana sa liste predloga kandidata za članove Saveta (u daljem tekstu: lista predloga kandidata) koju predlaže Republički zavod za zaštitu spomenika kulture;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Državni arhiv Srbije;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Narodni muzej Srbije;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Narodna biblioteka Srbije;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Narodno pozorište u Beogradu;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Jugoslovenska kinoteka;

– dva člana sa liste predloga kandidata koje predlaže Srpska akademija nauka i umetnosti iz reda svojih članova i to jednog člana iz Odeljenja umetnosti i drugog člana iz Odeljenja jezika i književnosti;

– jednog člana sa liste predloga kandidata koju predlaže Matica srpska;

– dva člana koja predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina.”

Član 3.

Posle člana 16. dodaju se čl. 16a i 16b, koji glase:

„Način izbora Saveta

Član 16a

Ministar najkasnije u roku od 30 dana od dana izbora za člana Vlade upućuje poziv ovlašćenim predlagačima iz člana 16. stav 2. ovog zakona da dostave liste predloga kandidata i određuje rok za dostavljanje.

Ovlašćeni predlagači iz člana 16. stav 2. ovog zakona, osim nacionalnih saveta nacionalnih manjina, dostavljaju ministru listu predloga kandidata koja sadrži po tri predložena kandidata za svakog člana Saveta, zajedno sa obrazloženom ocenom vrednosti doprinosa u odgovarajućoj oblasti kulture za svakog kandidata pojedinačno.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina, preko Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina, dostavljaju ministru dva zajednička kandidata za člana Saveta zajedno sa obrazloženom ocenom vrednosti doprinosa u odgovarajućoj oblasti kulture za svakog kandidata pojedinačno.

Ovlašćeni predlagači iz člana 16. stav 2. ovog zakona su dužni da prilikom predlaganja liste predloga kandidata obezbede zastupljenost oba pola.

Ministar vrši izbor po jednog kandidata sa liste predloga kandidata i sa dva predložena kandidata nacionalnih saveta nacionalnih manjina utvrđuje predlog članova Saveta koji dostavlja Narodnoj skupštini.

Predlog iz stava 5. ovog člana treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Mandat Saveta

Član 16b

Savet ima predsednika koji se bira iz redova članova Saveta, u skladu sa poslovnikom o radu.

Mandat Saveta traje četiri godine.

Narodna skupština može razrešiti člana Saveta i pre isteka mandata, i to: na lični zahtev, ako ne ispunjava svoju dužnost kao član Saveta, ili svojim postupcima povredi njegov ugled i na obrazloženi zahtev ovlašćenog predlagača iz člana 16. stav 2. ovog zakona i ministra.

Ako Narodna skupština razreši člana Saveta pre isteka mandata, ministar, u skladu sa članom 16a ovog zakona, u roku od 30 dana dostavlja predlog novog kandidata za člana Saveta.

Ako Narodna skupština ne izabere kandidata sa liste predloga za člana Saveta, ministar, u roku od 30 dana, dostavlja predlog novog kandidata za člana Saveta.”

Član 4.

U članu 17. stav 1. tačka 6) briše se.

Član 5.

U članu 19. stav 1. menja se i glasi:

„Strategiju razvoja kulture Republike Srbije donosi Vlada na predlog ministra.”

Član 6.

U članu 25a stav 1. menja se i glasi:

„Centralne ustanove zaštite kulturnih dobara jesu: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni Arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije i Jugoslovenska kinoteka.”

Član 7.

Naziv člana i član 31. menjaju se i glase:

„Upis u Registar ustanova kulture

Član 31.

Ustanova stiče svojstvo pravnog lica upisom u Registar ustanova kulture.”

Član 8.

Posle člana 31. dodaju se čl. 31a i 31b, koji glase:

„Registar ustanova kulture

Član 31a

Registar ustanova kulture, kao povereni posao, vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: APR).

Registar ustanova kulture je elektronska, centralna, javna baza podataka i dokumenata u koju se upisuju ustanove kulture u javnoj i privatnoj svojini, u skladu sa zakonom.

Na uslove i postupak imenovanja registratora, na njegova ovlašćenja i obaveze, kao i na način određivanja i visinu naknada za vođenje Registra ustanova kulture, primenjuju se propisi kojima se uređuje rad APR-a, a na postupak upisa u Registar ustanova kulture, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje postupak registracije u APR-u.

Agencija za privredne registre podatke propisane za registraciju prikuplja, obrađuje i koristi u skladu sa zakonom, u cilju obavljanja poslova u javnom interesu.

U postupku po žalbi na rešenje registratora o upisu u Registar ustanova kulture, rešava ministar.

Bližu sadržinu Registra ustanova kulture, u okviru podataka propisanih ovim zakonom, kao i dokumentaciju potrebnu za registraciju, propisuje ministar.

Član 31b

U Registar ustanova kulture upisuju se podaci i dokumenta, promena i brisanje podataka i dokumenata, u skladu sa ovim zakonom, propisima donetim za sprovođenje ovog zakona i zakonom kojim se uređuje postupak registracije u APR-u.

U Registar ustanova kulture upisuju se:

1) naziv i sedište ustanove kulture;

2) vrsta vlasništva ustanove kulture;

3) oblast kulturne delatnosti;

4) podaci o osnivaču;

5) podaci o zastupniku, predsedniku upravnog odbora i članovima upravnog odbora;

6) registarski broj i PIB ustanove kulture;

7) kontakt podaci i brojevi računa u banci;

8) podaci o osnivačkom aktu, statutu, izmenama i dopunama statuta, odnosno prečišćenom tekstu statuta;

9) podaci o statusnoj promeni, likvidaciji, stečaju i brisanju iz registra;

10) broj i datum donošenja rešenja o upisu u Registar ustanova kulture.

Podaci o domaćem fizičkom licu koji se registruju su: lično ime i jedinstveni matični broj građana.

Podaci o strancu koji se registruju su: lično ime, broj pasoša i država izdavanja, odnosno lični broj za stranca, odnosno broj lične karte stranca i zemlja izdavanja, u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranaca na teritoriji Republike Srbije.

Podaci o domaćem pravnom licu koji se registruju su: poslovno ime, adresa sedišta i matični broj.

Podaci o stranom pravnom licu koji se registruju su: poslovno ime, adresa sedišta, broj pod kojim se to pravno lice vodi u matičnom registru i država u kojoj je to lice registrovano, koji se dokazuju izvodom iz nadležnog registra sa prevodom na srpski jezik, ovlašćenog sudskog tumača.

Lični podaci registrovanih lica mogu se koristiti samo u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Registar ustanova kulture sadrži i sledeće podatke, ako ti podaci postoje, i to:

1) naziv na jeziku i pismu nacionalne manjine;

2) naziv u prevodu na strani jezik;

3) naziv, adresu i vrstu ogranka;

4) zabeležbe podataka od značaja za pravni promet.

Podaci upisani u Registar ustanova kulture, osnivački akt, statut i prečišćeni tekst statuta, objavljuju se na internet stranici APR-a, u skladu sa zakonom o postupku registracije u APR-u.

Na statusne promene i prestanak postojanja ustanove kulture u privatnoj svojini koja nisu propisana ovim zakonom, shodno se primenjuju propisi kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava.

Potpisi osnivača na osnivačkom aktu ustanove kulture u privatnoj svojini, overavaju se u skladu sa zakonom.

Član 9.

U članu 35. stav 2. posle reči: „ustanove” dodaju se reči: „uz prethodnu saglasnost osnivača”.

Posle stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:

„Kada je osnivač Republika Srbija, javni konkurs iz stava 1. ovog člana raspisuje i sprovodi upravni odbor ustanove uz prethodnu saglasnost ministra nadležnog za kulturu.”.

Dosadašnji st. 3–15, postaju st. 4–16.

Član 10.

U članu 41. stav 2. menja se i glasi:

„Upravni odbor ustanove ima pet članova, izuzev ustanova iz člana 42. stav 3. ovog zakona, kod kojih se broj članova Upravnog odbora povećava za po jednog predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina, za koje je ta ustanova od posebnog značaja.”

Član 11.

U članu 45. stav 3. reč: „najmanje”, briše se.

Član 12.

U članu 68. stav 2. briše se.

Član 13.

U članu 70. stav 1. menja se i glasi:

„Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosi za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike iz člana 58. stav 2. ovog zakona obezbeđuju se u budžetu jedinica lokalne samouprave.”

U stavu 2. reči: „organ autonomne pokrajine, odnosno” brišu se.

Član 14.

U članu 71. stav 1. menja se i glasi:

„Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu jedinice lokalne samouprave, za lica iz člana 58. stav 2. ovog zakona, vrši se preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod koga je to lice uvedeno u Registar lica.”

Član 15.

Registar ustanova propisan ovim zakonom počeće sa radom u roku od 18 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Do početka rada registra, APR će preuzeti od privrednih sudova koji su bili nadležni za poslove registracije ustanova, predmete, arhivu i registratorski materijal nastao u radu na vođenju registara.

Do početka rada registra u APR-u, ustanove će se registrovati u nadležnim privrednim sudovima.

Postojeće ustanove dužne su da usklade svoju organizaciju, rad i opšte akte sa odredbama ovog zakona u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ustanove iz stava 4. ovog člana, dužne su da APR-u podnesu registracionu prijavu za upis usklađivanja u Registar ustanova kulture u roku od tri meseca od dana početka rada registra i uz prijavu podnesu propisanu dokumentaciju.

Ustanove kulture iz stava 4. ovog člana, koje APR-u podnose prijavu iz stava 5. ovog člana po proteku roka od tri meseca od dana početka rada Registra, platiće naknadu propisanu članom 2. stav 1. Odluke o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija za privredne registre („Službeni glasnik RS”, br. 119/13, 138/14, 45/15, 106/15, 32/16, 60/16, 75/18, 73/19, 15/20, 91/20 i 11/21).

Član 16.

Ministar će doneti podzakonski akt iz člana 8. ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17.

Ministar će uputiti poziv ovlašćenim predlagačima da dostave liste predloga kandidata za članove Saveta iz člana 3. ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 18.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.



Zakon o kulturi


❮ Nazad na prethodnu stranicu


Email Print