Zastava Bosne i Hercegovine

Dejan Đukić - intervju
Email Print


Zaštita naziva internet domena

Dejan Đukić za Pravni komplet

Paragraf intervju - JANUAR 2021Održavanje i podizanje nivoa bezbednosti registra i domena kojima upravljamo je nešto što je određeno kao permanentna aktivnost. S tim u vezi izdvojio bih svakako uvođenje DNSSEC digitalnog potpisivanja kojim je od prošle godine moguće zaštiti nazive.rs i.срб domena. Ovom zaštitom se postiže sprečavanje zlonamernog presretanja komunikacije korisnikovog računara sa DNS serverom ili izmene DNS odgovora kojim se internet korisnici upućuju na drugu internet lokaciju.

Time se otklanjaju brojni rizici kao što su krađa ličnih podataka, brojevi bankovnih računa i kreditnih kartica, kao i poverljivih poslovnih podataka. U ovom poslednjem slučaju ugrožena je reputacija pružaoca servisa i samih korisnika koji mogu da završe na lažnoj onlajn prodavnici, recimo, i tu ostave osetljive podatke misleći da obavljaju regularnu novčanu transakciju. Takve situacije mogu biti veoma neprijatne, kako za korisnike, tako i za one čiji je internet servis zloupotrebljen.


Apsolutno, pored odabira samog naziva domena i njegove atraktivnosti, takođe je bitno i u okviru kog domenskog prostora se vrši registracija. Pretraživači suštinski rade na osnovu principa geotargetiranja, pa favorizuju lokalne sadržaje i lokalne domene. To je samo jedan u nizu razloga zašto je izbor nacionalnog domena za nastup na lokalnom tržištu od presudnog značaja.


Trend rasta zabeležen je širom sveta, kao i kod registara širom Evrope. RNIDS je takođe zabeležio određen rast broja registracija u odnosu na 2019. godinu. Tendencija “prebacivanja poslovanja na internet” je najočiglednija u segmentu trgovine na internetu. Svedoci smo da su tokom protekle godine i veliki brendovi i trgovinski lanci, ali i jako mala preduzeća i proizvođači, ubrzano počeli da otvaraju veb-prodavnice. Primetili smo da se i formalno i neformalno obrazovanje iz učionica, slušaonica, konferencijskih sala preselilo na linkove. Čak je i industrija kulture i zabave pokušala da se adaptira - onlajn koncerti, virtuelne ture, izložbe. U svakom sektoru privrede, u kom je to uopšte moguće, vidimo napore da se internet iskoristi za bar delimično očuvanje kontinuiteta poslovanja.


Činjenica je da je pandemija pogurala svet u prisilnu i ubrzanu digitalizaciju, tako da i naša zemlja nije izuzetak. Međutim, upotreba interneta u poslovanju je mnogo više od puke prodaje, ili podsticanja potražnje zahvaljujući internetu. Imati sajt sopstvenog preduzeća, imejl adresu na sopstvenom nazivu domena, voditi računa o zaštiti i bezbednosti svojih digitalnih resursa polako postaje zlatni standard poslovanja. Mi danas ugovaramo redovan servis za automobil imejlom koji je istaknut na sajtu majstora, isporučujemo svoje proizvode ili sirovine kupcu u Africi koji nas je našao putem Gugl pretrage, zajedno uređujemo dokumente sa kolegama na nekoj od platformi, sa klijentima se susrećemo u “virtualnim kancelarijama” neke od popularnih aplikacija. Suština onlajn poslovanja nije samo imati sajt, već koristiti sve mogućnosti koje internet pruža za održiviju i bržu komunikaciju, efikasnije i efektnije sprovođenje radnih procedura i procesa, a to je nešto što nijednoj delatnosti neće škoditi.


Bez dileme, trgovina koja je širom sveta drastično skočila. Sa druge strane, preveliki broj zahteva dočekao je trgovce nespremne, pa su tako nastali brojni logistički problemi oko dostave, skladištenja naručene robe i sl. Sve to je prouzrokovalo probijanje svih rokova za isporuku, a onda i narušavanje poverenja korisnika u ovaj vid trgovine, što nije dobro. Međutim, svet se ne suočava sa ovakvim katastrofama tako često, pa korisnici treba da nađu razumevanja.


RNIDS svojim korisnicima omogućava tri vrste zaštite naziva domena, u zavisnosti od potreba i značaja naziva domena. Dva načina zaključavanja, siguran režim i zaključavanje na strani klijenta, potpuno su besplatni i lako se aktiviraju posredstvom ovlašćenog registra. Postoji treći vid zaštite - zaključavanje na strani registra, koji podrazumeva da promene nad određenim nazivom domena odobrava RNIDS. Tokom prošle godine RNIDS je omogućio i pomenuto DNSSEC digitalno potpisivanje naziva domena koje omogućava proveru autentičnosti DNS komunikacije koje pruža zaštitu od brojnih vrsta napada na DNS infrastrukturu i znatno povećava bezbednost naziva domena koji je na ovaj način zaštićen. Smatramo da korisnicima treba staviti što veći broj opcija za zaštitu na raspolaganje jer se tako povećava ukupna bezbednost korišćenja interneta.


Tema mog izlaganja na toj konferenciji bila je pozicija registara internet domena u kontekstu publikovanog ilegalnog sadržaja na internetu. Nadležni organi i oštećeni korisnici preduzimaju različite mere kako bi takav sadržaj bio uklonjen, a često se očekuje od registra koji upravlja određenim domenskim prostorom da takav sadržaj ukloni. Međutim, ni domaća ni međunarodna praksa ne beleži da registri domena imaju pravo ili obavezu da reaguju povodom naziva domena na kome se sporni sadržaj nalazi. U svim ovim slučajevima, neophodan je akt nadležnog organa kako bi registar imao osnova da suspenduje naziv domena, a time i njegov sadržaj. Što se tiče čitalaca koji nisu imali prilike da čuju ovo ili neko drugo predavanje u organizaciji ili suorganizaciji RNIDS-a, iskoristio bih priliku da kažem da su sva ta predavanja dostupna na RNIDS-ovom YouTube kanalu.


RNIDS je godinama u nazad pokrovitelj stručnih skupova i značajnih projekata, što je deo naših aktivnosti na polju društvene odgovornosti. Nedavno smo doneli novi pravni okvir u vezi sa ovim pitanjem, na bazi kog je konkurs za sponzorstva i donacije trajno otvoren. Zainteresovani subjekti mogu o procedurama dodele sponzorstva i donacija da se informišu na sajtu rnids.rs, gde mogu i preuzeti dokumentaciju potrebnu za konkurisanje.


Vrlo aktivno i vrlo rado učestvujemo i na domaćim i na međunarodnim konferencijama. Nastojimo da znanje i iskustva kojima raspolažu stručnjaci zaposleni u RNIDS-u podelimo sa drugima, ali i da steknemo nova znanja i uvide i razmenimo iskustva sa profesionalcima iz naše i drugih branši. U januaru manjim skupom obeležavamo početak registracije.срб domena, a tim povodom predstavljamo novi ćirilički font “Orto RNIDS” koji će domaćoj internet zajednici biti na raspolaganju, potpuno besplatan za preuzimanje i korišćenje. U 2021. godini organizovaćemo ponovo svoju najveću godišnju konferenciju - DIDS, koja 2020. u martu nije održana usled dobro poznatih okolnosti, ali i brojne druge manje konferencije i skupove namenjene različitim publikama. Po prvi put DIDS će ove godine biti potpuno onlajn.


Glavna prednost ovog postupka je specijalizovanost arbitara za rešavanje ove vrste sporova, kao i efikasnost koja je jedan od njegovih glavnih postulata. Pravilima je oročeno da se spor mora rešiti u roku od 60 dana, i taj rok se samo u retkim i opravdanim slučajevima neznatno prekorači.


Naravno, pravna služba i odeljenje finansija ne bi mogli da zamisle redovan posao bez svakodnevnog korišćenja pravnih baza podataka.


Zaštitite svoje virtuelno prisustvo blagovremenom registracijom odgovarajućeg naziva domena, ali isto tako obratite pažnju da tom registracijom ne vršite povredu prava drugih privrednika. Podatke o registraciji naziva domena držite ažurnim, u skladu sa ažurnošću podata-ka o vašoj firmi. Proverite koje servise zaštite domena pruža određeni ovlašćeni registar i aktivirajte one koji su potrebni za vaše poslovanje. I ne manje bitno, koristite imejl adresu koja je povezana na naziv domena vaše kompanije, ne provajdersku, niti besplatnu.Email Print