Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Test samostalnosti preduzetnika očekuje se u martu 2020. godine. Ideja testa je da se na bazi određenih kriterijuma utvrdi da li osoba kod nalogodavca radi kao preduzetnik ili obavlja poslove koje bi u redovnom toku obavljalo zaposleno lice


Od prvog dana Nove godine, paušalne preduzetnike očekuju nova pravila. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Ko može da se nada olakšicama, a koga očekuje nov način oporezivanja?

Za više od 115.000 paušalaca stižu novine. Jedna od glavnih je da će od 15. januara poreska rešenja dobijati unapred, elektronskim putem, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

"Postoje oslobođenja, odnosno umanjenja koja su vezana za duži odlazak na porodiljsko bolovanje za ljude mlađe od 30 godina i za starije od 55 ili 60, u zavisnosti od delatnosti. Za početnike u poslovanju prve tri godine postoje umanjenja od 20, 15, odnosno 10 odsto. Ukoliko se na to doda i ako su mlađi od 25 ili 30 godina, to umanjenje može da dođe i do 50 odsto, što jeste neka stimulacija", istakla je Jelena Bojović iz NALED-a.

Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i automehaničari, autolimari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku.

Svi oni moraće da polažu test samostalnosti koji se očekuje u martu. Ideja testa je da se na bazi određenih kriterijuma utvrdi da li osoba kod nalogodavca radi kao preduzetnik ili obavlja poslove koje bi u redovnom toku obavljalo zaposleno lice, navode iz Ministarstva finansija.

Profesor Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević veruje da će zbog testa neke kategorije, poput ljudi koji rade u IT-ju i konsaltingu, a rade samo za jednog klijenta, u potpunosti nestati, tj. neće moći više da budu paušalci.

"Ono što je svakako pitanje i što ne znamo u ovom trenutku kako će da funkcioniše i sa kojom revnošću će se taj test sprovoditi, kako će stvarno u praksi funkcionisati, to će ostati da vidimo", izjavio je Radosavljević.

Ako poslodavac u narednoj godini odluči da zaposli paušalca dobiće olakšice i to u prvoj godini 70 odsto umanjene poreze i doprinose, u drugoj 65, u trećoj 60 odsto.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Džamić, 29.12.2019.
Naslov: Redakcija