Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ŠTRAJKU: Minimum procesa utvrđivaće kolektivni ugovor


Minimum procesa rada ubuduće bi, umesto poslodavaca, trebalo da utvrđuje kolektivni ugovor, predviđeno je Nacrtom zakona o štrajku.

Načelnica Odeljenja za socijalni dijalog u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragana Kralj kaže da se na novom Nacrtu zakona radilo dve godine, i da je to primer zakona gde svi imaju različito gledište kako to pitanje treba urediti.

"Na kraju se došlo do zajedničkog rešenja, barem u meri da unapredimo sadašnji zakon", rekla je Kralj na okruglom stolu na temu "Sindikat u privatnom sektoru", u organizaciji Granskog sindikata Industrije, energetike i rudarstva "Nezavisnost" i Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost", kome su prisustvovali i predstavnici poslodavaca.

Navela je da bi na prvom mestu minimum procesa rada trebalo da utvrđuje kolektivni ugovor, a u tome je, dodaje, veoma bitan doprinos sindikata i da se sasluša i mišljenje sindikata prilikom utvrđivanja minimuma procesa rada.

Kaže da su u pripremi izmene Zakona o Socijalno-ekonomskom savetu ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) i da je ministar Zoran Đorđević u julu, na inicijativu sindikata i Unije poslodavaca Srbije, doneo rešenje o formiranju radne grupe za izmenu zakona.

Podsetila je da su prošle godine u julu usvojene izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004, 104/2009 i 50/2018), i navela da se na u tom propisu radilo zajednički sa predstavnicima sindikata i UPS.

"Mislim da smo došli do jednog dobrog zakonodavnog rešenja", rekla je Kralj i dodala da se sada, na primer, može pokrenuti više postupaka koji se tiču sindikalnog organizovanja, utvrđivanja reprezentativnosti sindikata ili čak zaključivanja kolektivnog ugovora. Navela je da tako sada omogućeno i da miritelj bude uključen u sam postupak kolektivnog pregovaranja sindikata sa poslodavcima.

Maja Ilić iz Inspektorata za rad rekla je da se godišnje obavi između 7.000 i 10.000 inspekcijskih nadzora na zahtev radnika iz oblasti radnih odnosa, a između 600 i 700 u vezi sa zahtevom o bezbednosti na radu.

Navela je da to pokazuje da radnici nisu zastrašeni, te dodala da su predmet inspekcijskog nadzora i strani poslodavci.

Na okruglom stolu je rečeno da je istraživanje Centra za sindikalizam pokazalo da osam odsto svih zaposlenih kaže da veruju da se u Srbiji poštuje radno pravo, da više od dve trećine zaposlenih u Srbiji smatra da država štiti interes poslodavaca, dok 79 odsto zaposlenih ćuti i trpi zbog kršenja svojih prava, jer se boji da ne izgubi posao.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže da se taj sindikata zalaže za koncept dostojanstvenog rada, angažovanje po ugovoru pod unapred poznatim uslovima, bezbednost na radu, i pristojno plaćen posao sa zaradom koja je redovna. "Ne vidim ništa od ovoga što ne bi odgovaralo i poslodavcima", rekao je Stojiljković i naveo da sindikalna kritika mora biti orijentisana, tačna i da se čuva globalnih procena da ništa ne valja, a da država ima obavezu da prihvati kritiku sindikata.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija