Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POLICIJI: U septembru mišljenje EK o novom zakonu kojim se predviđa sistem karijernog napredovanja u MUP, pojačan rad policajaca u zajednici i veće nadležnosti Sektora unutrašnje kontrole


Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, očekuje da će Evropska komisija u septembru mesecu 2015. godine dati mišljenje o Nacrtu novog zakona o policiji, i da će se taj dokument nakon toga vrlo brzo naći u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kako je naveo, prilikom izrade Nacrta zakona konsultovali su se profesionalnim udruženjima i OEBS-om, Nacrt zakona je upućen svim ministarstvima da daju primedbe pre nego što ga Ministarstvo unutrašnjih poslova uputi EK.

 "Ovaj zakon vrlo precizno definiše kako policija mora da upotrebljava svoja ovlašćenja i omogućava policiji da se izbori protiv izazova kao što je terorizam", naveo je Stefanović.

Tvrdnje da će novi Zakon proširiti mogućnost za primenu sile prema građanima, Stefanović odbacuje, dodajući da je cilj da Zakon ima precizne odredbe kako bi se bolje zaštitila prava građana, ali i policije.

Novi zakon garantovaće sistem karijernog napredovanja zasnovanog na zaslugama, prema kome će policijski službenici morati da steknu određena znanja, prođu obuke i obavljaju određenu funkciju u nekom periodu kako bi mogli da napreduju u službi, pojačan rad policajaca u zajednici i veće nadležnosti Sektora unutrašnje kontrole.

Nacrt zakona o policiji možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.08.2015.