Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Plaćanje aranžmana u inostranstvu po zvaničnom srednjem kursu dinara dovešće do korekcija cena od jedan do tri odsto


Novim Zakonom o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019 - dalje: Zakon), prema kojem turističke agencije moraju da računaju cenu deviznog dela aranžmana po srednjem kursu Narodne banke Srbije, stavljena je tačka na višegodišnje negodovanje putnika, jer su im se putni troškovi obračunavali po gornjem kursu banke s kojom agencije posluju. Ta razlika u kursu mogla je da bude i nekoliko desetina evra, u zavisnosti od cene aranžmana. Ipak, pošto će banke nastaviti da posluju sa agencijama kao i do sada, velike su šanse da veliki broj aranžmana sada poskupi.

- Neće se mnogo toga promeniti za putnike. Oni će sada aranžmane plaćati po srednjem kursu, ali zbog troškova koje imaju, agencije će morati da koriguju delimično te cene, a to će biti između jedan i tri odsto u odnosu na sadašnju cenu aranžmana - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

- Sigurno je da niko neće da prodaje aranžmane ispod cene. Agencije će sa bankama da postignu dogovor o komercijalnom odnosu, ali osim kupovine deviza, one imaju i druge bankarske troškove u vezi s tim. Ne verujem da će do kraja sezone povećati cene, ali treba očekivati neku korekciju u narednom periodu.

Kako objašnjava Seničić, sve što je do sada prodato, i što će se prodavati do 30. jula, biće plaćeno po gornjem kursu banke. Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu 30. jula.

- Da li je ovo dobro, i za koga, ne znam, ali nijedna agencija neće dozvoliti da taj kurs ide na njihovu štetu - ukazao je Seničić. - Agencije će se zaštiti delimičnom korekcijom cena, jer im je ranije razlika u kursu pokrivala te troškove. Neko ko bude procenio da ima dovoljnu zaradu možda neće ni povećavati cenu aranžmana. Bio je veliki pritisak da se to reši, ali nećemo dozvoliti da agencije budu na gubitku.

Prema rečima Mirka Milanovića iz jedne od agencija, postoji mogućnost da će cene sada biti izražene u dinarima.

- Tržište reguliše cenu i nema razloga da aranžmani poskupe - ispričao je Milanović. - Jedna je varijanta da cene i dalje budu izražene u evrima pa da se obračunavaju po srednjem kursu, a druga da budu u dinarima. Većina agencija radi inostrani turizam, i mi moramo da platimo aranžmane u evrima.

Cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer više neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, ističu u Narodnoj banci Srbije.

I dok u saopštenju NBS navode da, iako su u praksi agencije devize kupovale po povoljnijim kursevima i više neće biti u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, a na teret klijenata, čini se da su korist od ove razlike imale i agencije, ali i banke.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin, 26.07.2019.
Naslov: Redakcija