Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O NACIONALNOJ BAZI PODATAKA ZA SPREČAVANJE I BORBU PROTIV TERORIZMA: Podaci iz Nacionalne baze mogu se koristiti za sprečavanje pretnji od terorizma, blagovremeno otkrivanje terorističkih aktivnosti i krivično gonjenje


Svi teroristi sveta uskoro bi se mogli naći i u srpskoj Nacionalnoj bazi. U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma do 15. avgusta. Nacionalna baza sadrži podatke o fizičkim i pravnim licima na nacionalnoj listi terorista, terorističkih organizacija ili finansijera terorizma.

Plan je da u Nacionalnoj bazi budu imena svih lica sa lista Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija u kojima je Srbija član, kao i svih onih koji su već evidentirani kao osumnjičeni, optuženi ili su osuđeni za terorizam i povezana krivična dela.

Šef Kabineta direktora Bezbednosno informativne agencije Igor Kecojević kaže da međuresorna radna grupa ubrzano radi na uspostavljanju nacionalne baze podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Dodaje da je reč o projektu na kojem je angažovano više državnih organa koji su nadležni za ovu oblast.

"Očekuje se da će se projekat realizovati u narednoj godini, a uspostavljanjem nacionalne baze podataka Srbija će biti među retkim evropskim zemljama koje poseduju takvu bazu", kaže Kecojević.

Jedinstvena nacionalna baza objediniće sve postojeće podatke. MUP ima evidenciju terorista i organizovanih kriminalaca.

Postoje i mnoge druge, jedna je i baza sa oko 15.000 terorista i kriminalaca sa softverom za prepoznavanje lica koju je sa Mašinskim i Matematičkim fakultetom, sačinio Fakultet bezbednosti.

"Taj softver za prepoznavanje lica i ovo što zakonodavac želi a siguran sam da želi da unapredi kroz zakon ta softverska rešenja omogućava da sva ona lica koja imaju više pasoša zakonskih, nezakonskih, jer mi znamo da na teritoriji Turske i Sirije postoje fabrike za pravljenje pasoša - originalnih pasoša sa lažnim imenima, originalnim slikama, ali ova baza generisaće ne samo imena i prezimena i dela za koja se gone, nego će generisati i njihove fotografije", kaže prof. dr Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti.

Cilj uspostavljanja Nacionalne baze je bezbedna, a efikasnija razmena informacija nadležnih organa. Podaci iz Nacionalne baze mogu se koristiti za sprečavanje pretnji od terorizma, blagovremeno otkrivanje terorističkih aktivnosti i krivično gonjenje, navodi se u Nacrtu zakona.

Kecojević kaže da je razmena u ovoj oblasti već na zavidnom nivou i da će uspostavljanjem nacionalne baze ona biti ubrzana, pojednostavljena i odvijaće se u realnom vremenu.

"Drugim rečima, ako carinik i policajac uđu u autobus ukucavajući imena u istom trenutku dobiće da li se ta lica nalaze ili ne nalaze u određenim data bazama", kaže Trifunović.

Zakon je deo aktivnosti na unapređenu sistema za borbu protiv terorizma i deo je priprema za pregovaračko Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Izvor: Vebsajt RTS, Sanja Živković, 28.07.2018.
Naslov: Redakcija