Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PROFESIJAMA OD POSEBNOG INTERESA ZA REPUBLIKU SRBIJU I USLOVIMA ZA NJIHOVO OBAVLJANJE: Advokatske komore Srbije i Beograda nezadovoljne Nacrtom zakona, jer se njime ostavlja mogućnost Vladi RS da propisuje ko i pod kojim uslovima može da se bavi advokaturom. Glavna primedba advokata odnosi se na član koji Vladi daje ovlašćenja da podzakonskim aktima menjaju zakone koji već uređuju oblast advokature


Nacrt zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, koji je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ostavlja mogućnost Vladi Republike Srbije da propisuje ko i pod kojim uslovima može da se bavi advokaturom, strahuju i u Advokatskoj komori Srbije i u Advokatskoj komori Beograda.

Glavna primedba koju advokati imaju na Nacrt zakona odnosi se na član koji Vladi daje ovlašćenja da uredbama menjaju zakone koji već uređuju ovu oblast. Ovaj član, prema rečima Nebojše Avlijaša, sekretara UO Advokatske komore Beograda, urušio bi celokupni pravni sistem zemlje.

- Ne možete uredbama da menjate zakone. To je pravna besmislica koja je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) - kaže Avlijaš.

Namera Ministarstva prosvete je da ovim zakonom uvede red u način na koji se ulazi u profesije koji su od posebnog značaja za funkcionisanje zemlje. Problem advokata je što u Nacrtu zakona piše da Vlada na predlog Ministarstva utvrđuje spisak tih profesija. Prevencije radi, advokati insistiraju da se u Nacrt zakona unese da na tom spisku ne može da bude advokatura.

- Advokatura mora da ostane samostalna i samoregulirajuća profesija zarad nepristrasnosti i nezavisnosti, što su glavne odlike te profesije, i nije u pitanju samo puko obrazovanje... Veoma su strogi kriterijumi za ulazak u advokaturu - izjavio je nedavno predsednik AK Srbije Dragoljub Đorđević.

Advokatske komore strahuju da bi, ukoliko se usvoji postojeća verzija zakona, Vlada mogla uredbama da propiše uslove pod kojima neko može da se bavi advokaturom.

- Oni mogu, primera radi, da donesu uredbu kojom nama nalažu da primamo u komore advokate koji su završili privatne fakultete, što mi godinama unazad odbijamo. Mogu isto tako da izmene bilo koju odredbu Zakona o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US) ili naših statuta koja im se ne dopada - kaže Avlijaš.

Međutim, prema njegovim rečima, ovo je problem koji nadilazi samu advokaturu. Ovim zakonom izvršna grana vlasti u širokoj lepezi oblasti preuzima na sebe prerogative skupštine.

- Ovaj zakon omogućava Vladi da zakonodavnu vlast preuzme od Parlamenta. Jednostavno, Vlada više neće morati da prolazi kroz celokupnu skupštinsku proceduru, već će im biti dovoljno da donesu uredbu - navodi Avlijaš.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 25.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija