Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Predviđeno je uvođenje Registra matičnih knjiga, kao i obaveza matične službe da sve promene o građanima vrše elektronskim putem, direktno u Registar. Omogućen dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, te upis promene pola u matičnu knjigu rođenih


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, radi prikupljanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir.

Tim povodom ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je da se izmenama ovog propisa ugrađuje još jedan kamen u temelj moderne, uređene, efikasne i delotvorne države i uprave koju gradimo.

"U proteklom periodu lokalne samouprave su prevodile matične knjige iz papirnog u elektronski oblik, što je osnov za uvođenje Registra matičnih knjiga čije formiranje predviđa Nacrt zakona. Izmenama propisa koje predlažemo obavezujemo matične službe da sve promene o građanima vrše elektronskim putem, direktno u Registar, što znači nema više papira", rekao je ministar.

On je najavio da promene predložene Nacrtom zakona otvaraju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, što je korak više u stvaranju uslova da nacionalne manjine ostvare svoja prava.

"Predvideli smo i mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih, a izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, što će veoma značiti našoj dijaspori", rekao je Ružić i istakao da promenom ovog propisa zaokružujemo aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

Izvor: Vebsajt Danas, 28.01.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija