Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Zakon je potpuno usklađen sa propisima EU, ali se za razliku od Evrope, kod nas se ne može legalno nabaviti gasno, signalno i startno, ali zato može odbrambeno oružje. Pored povećane prodaje vazdušnih pušaka, raste interesovanje za elektrošokerima i biber- sprejevima koji se mogu kupiti bez dozvole


5. marta 2017. godine navršava se godinu dana od dana početka primene Zakona o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015 - dalje: Zakon), na osnovu koga je mnogo teže i skuplje doći do vatrenog oružja. S druge strane, lakše se nabavljaju i više traže vazdušne puške, kao i biber-sprejevi i elektro-šokeri koje najviše kupuju – dame.

U najstarijoj radnji u Subotici u kojoj se obavlja servisiranje, ali i prodaja oružja, navode da je, nakon što je prošle godine počela primena Zakona, povećana potražnja za vazdušnim puškama za koje nisu potrebne dozvole.

"Ljudi su veoma dobro informisani da neku vrstu oružja, konkretno mislim na kategoriju C koja je do sada bila nedostupna bez odobrenja za nabavku, sada mogu da kupe samo uz ličnu kartu, s tim da to prijave nadležnom organu, odnosno MUP-u, u roku od osam dana", objašnjavaju u prodavnici i servisu oružja u Subotici.

S druge strane, sada je mnogo teže doći do dozvole za vatreno oružje koja je uslovljena ne samo obukom i lekarskim pregledom, već iziskuje i dosta novca. Godišnji porez na držanje oružja iznosi 3.720 dinara, a da bi neko postao lovac treba mu godinu dana obuke i ulaganje od 50.000 dinara.

"Režim nabavke vatrenog oružja izuzetno je pooštren. Potrebna je obuka, ozbiljan lekarski pregled, a sve to iziskuje i velike materijalne troškove. Zato praktično i nema interesovanja za nabavku dozvola za vatreno oružje", objašnjavaju u prodavnici i servisu oružja u Subotici.

Aktuelni Zakon potpuno je usklađen sa propisima Evropske unije. Ipak, za razliku od Evrope, kod nas se ne može legalno nabaviti gasno, signalno i startno, ali zato može odbrambeno oružje.

"Novi Zakon predviđa i to da mogu da se koriste odbrambeni, omamljujući i gasovi organskog porekla kao što je biber – sprej, koji daju priliku potencijalnoj žrtvi da se odbrani od napadača", objašnjavaju u prodavnici i servisu oružja u Subotici.

Zanimljivo je, da pored povećane prodaje vazdušnih pušaka, raste interesovanje za elektrošokerima i biber- sprejevima koji se, takođe, mogu kupiti bez dozvole po ceni od 600 dinara, te da su za njih najviše zainteresovane dame koje ih uzimaju s namerom da ih, ukoliko to zatreba, koriste u samoodbrani.

Izvor: Vebsajt RTV, Rada Stajić, 29.01.2017.
Naslov: Redakcija