Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSTVARIVANJU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU DECE, TRUDNICA I PORODILJA: Deca, trudnice, porodilje i penzioneri moći će da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim, knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave


Deca, trudnice, porodilje i penzioneri moći će da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim, knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave.

Potvrda, koje se dobijaju nakon predaje dokumenata za novu elektronsku knjižicu, ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013) ova kategorije osiguranika od 01. januara 2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice - objašnjavaju u RFZO.

Od 01. januara 2017. godine RFZO više neće izdavati i overavati "stare" papirnate zdravstvene knjižice.

- Građanima kojima su pre 1. januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Onima kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostvaruju sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje dokumenata - objašnjavaju u RFZO.

U slučaju da osigurano lice izgubi overenu staru zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu potvrde koju će mu izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 29.12.2016.
Naslov: Redakcija