Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DEŠAVANJA: TREĆI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF, ZLATIBOR, 27-30. MAJ 2018. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrane teme koje se tiču primanja zaposlenih u javnom sektoru i aktuelnosti u budžetskom sistemu i poslovanju javnih preduzeća, kao i najnovije izmene i dopune poreskih propisa i aktuelnosti iz oblasti računovodstva i revizije


U okviru višednevnog Savetovanja, koje se održava na Zlatiboru u organizaciji kompanije Paragraf, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 29. maja 2018. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su teme u vezi sa primanjima zaposlenih u javnom sektoru i aktuelnosti u budžetskom sistemu i poslovanju javnih preduzeća.

U okviru prvog predavanja, koje je održao Marko Jekić, odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", tema je bila ostvarivanje prava na naknadu plate i ostale naknade po osnovu Zakona o finansijskoj porodici sa decom i primanjima direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja.

Druga tema bila je vezana za obaveze subjekata u sistemu države uprave i javne uprave propisane Zakonom o elektronskoj upravi. U okviru ove teme, koju je prezentovao dr Dragan Luković, viši savetnik u odeljenju za opšte društvena pitanja u Narodnoj skupštini RS, govorilo se o obavezama subjekata, analizi i prikazu budućeg postupanja i odnosu sa drugim organima/organizacijama.

Treće predavanje u okviru tema za javni sektor, koje je održala Jasmina Vratonjić, glavni i odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", obuhvatalo je predstavljanje novina i aktuelnosti u budžetskom sistemu.

Četvrto predavanje održala je Bojana Jakšić Kovačević, načelnik odeljenja pravnih i imovinskih poslova u Republičkom geodetskom zavodu, u vezi sa evidencijom i upisom javne svojine i načinom prikupljanja podataka i informacija o nepokretnosti, kao i u pogledu Nacrta zakona o upisima pred katastrom.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održala je Iva Pegan Karadžole, dipl.ekonomista, savetnik u Ministarstvu privrede, Sektor za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeća, koja je govorila o aktuelnostima u poslovanju javnih preduzeća, u pogledu izrade i praćenja godišnjih programa poslovanja, i instrukcija i modela vezanih za koordinaciju aktivnosti pri izradi i dostavljanju izveštaja o realizaciji, informacije i analize poslovanja.

Za učesnike iz privatnog sektora održana su predavanja, na temu najnovijih izmena i dopuna poreskih propisa i aktuelnosti iz oblasti računovodstva i revizije.

U okviru prvog predavanja, koje je održala Danijela Krajić, viši urednik časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor". Tema je bila Osvrt na najznačajnije principe priznavanja i vrednovanja finansijskih instrumenata u skladu sa novim MSFI 9.

Drugo predavanje za privatni sektor obuhvatalo je temu Dileme u vezi sa priznavanjem i vrednovanjem kripto valuta usled nedostatka zakonske regulative - sa osvrtom na poreski aspekt, a održala ga je Marina Protić, odgovorni urednik časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor".

Najnovije izmene i dopune ZPPPA i nova pravila oporezivanja prihoda nerezidentnih pravnih lica porezom po odbitku, bila je treća tema u okviru trećeg dana Savetovanja za privatni sektor, koju je prezentovao Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor".

Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održao je Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", na temu najnovijih izmena i dopuna Zakona o PDV u cilju pripreme za početak primene pravilnika o PDV evidencijama i podnošenjem pregleda obračuna PDV.

U okviru višednevnog Savetovanja, koje se održava na Zlatiboru u organizaciji kompanije Paragraf, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 29. maja 2018. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Izvor: Redakcija, 29.05.2018.