Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Venecijanska komisija u Srbiji 10. i 11. maja 2018. godine


Delegacija Venecijanske komisije će biti u poseti Srbiji od 10. do 11. maja 2018. godine. Izvestioci Venecijanske komisije dolaze u vezi sa ustavnim reformama.

Prvog dana će se sastati sa predstavnicima vlasti, a drugog dana sa predstavnicima strukovnih udruženja.

Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će struka morati da prihvati izmene Ustava ukoliko na njih zeleno svetlo da Venecijanska komisija, kojoj je Nacrt amandmana na Ustav RS u oblasti pravosuđa prethodno poslat.

Ministarka je tada rekla i da su primedbe struke sve tiše otkad je Venecijanskoj komisiji poslat revidiran nacrt ustavnih amandmana, ali su u Udruženju tužilaca Srbije poručili da se struka nije ućutala, već da je ućutkana, jer nema pristup većini medija.

U slučaju da Venecijanska komisija uputi zamerke, tekst izmena Ustava biće redigovan.

- Nadam se da će Vlada Srbije moći da uputi tekst u skupštinsku proceduru do kraja godine da bismo mogli da okončamo postupak i našu obavezu iz akcionog plana i samim tim da stvorimo dobre osnove za donošenje novih zakona čiji je cilj jačanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija. Kritike strukovnih udruženja i javnosti na tekst izmena Ustava mnogo su manje nakon usvajanja konačnog nacrta, koji je koncizniji, sistematičniji i precizniji. Cilj izmena Ustava je jačanje nezavisnosti sudstva, sudijske i tužilačke funkcije i jačanje odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije - precizirala je ministarka pravde.

Izvor: Vebsajt N1 i Kurir, 28.04.2018.
Naslov: Redakcija