Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O STATUSU STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLICI SRBIJI ZA VREME VANREDNOG STANJA: Strani državljani koji su do vanrednog stanja zakonito boravili u Srbiji mogu zakonito ostati u Republici Srbiji za vreme dok traje odluka o vanrednom stanju bez obaveze pokretanja postupka za dalje utvrđivanje statusa


Za vreme važenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020) privremeno se, do sticanja uslova za bezbedno uzimanje biometrijskih podataka od stranaca, obustavlja postupanje policijskih službenika vezano za uzimanje tih podataka, navodi se u Odluci o statusu stranih državljana u Republici Srbiji za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2020 - dalje: Odluka) koju je Vlada Republike Srbije donela 24. marta 2020. godine.

Strani državljani koji su na dan stupanja na snagu Odluke o proglašenju vanrednog stanja zakonito boravili u Srbiji mogu zakonito ostati u Republici Srbiji za vreme dok traje odluka o vanrednom stanju bez obaveze pokretanja postupka za dalje utvrđivanje statusa.

U Odluci Vlade, navodi se da lična karta za stranca, kao i lična karta za tražioca azila i lična karta za lice kome je odobren azil, a kojima je istakao ili istekne rok važenja dok je na snazi vanredno stanje - smatraju se važećim dok je odluka o vanrednom stanju na snazi.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.03.2020.
Naslov: Redakcija