Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi da se u Predlogu zakona nijednom rečju ne pominju "dečja kolica", kao ni zabrana da se ista drže u hodnicima zgrada. Predlogom zakona nisu propisane ni novčane kazne ukoliko neka majka u Srbiji drži dečja kolica u holu zgrade


Vest o tome da će oni koji ostave kolica za bebe ili dečji bicikl u zajedničkim prostorijama i hodnicima zgrada biti kažnjeni sa 50.000 dinara, nepotrebno je uznemirila roditelje jer u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da su te tvrdnje u potpunosti proizvoljne i neistinite.

Naime, objavljeno je kako se navodna odredba o neugrožavanju prostora iz Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji je još uvek u skupštinskoj proceduri, već primenjuje. Navedeno je i da će oni koji prekrše ovu odredbu biti kažnjeni sa 50.000 dinara.

U Ministarsvu kažu da su "tvrdnje da je Predlog zakona uperen protiv beba i njihovih roditelja u potpunosti proizvoljne i neistinite."

"U Predlogu zakona nijednom rečju se ne pominju "dečja kolica", kao ni zabrana da se dečja kolica drže u zgradama. U istom Predlogu zakona nisu propisane ni novčane kazne ukoliko neka majka u Srbiji drži dečja kolica u holu zgrade", kažu u Ministarstvu i podsećaju da nijedan zakon, pa ni zakon o stanovanju i održavanju zgrada, ne može da se primenjuje pre nego što bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije i stupi na snagu.

U Ministarstvu takođe, ističu da će Predlog zakona za usvajanje sačekati novi saziv parlamenta i naglašavaju da se novi zakon upravo i donosi kako bi se na sistemski način uredila sva pitanja koja nisu na adekvatan način rešena u više postojećih zakona.

U komunalnoj policiji rekli su da od početka godine nisu dobili prijave protv "nesavesnih roditelja".

Predlog zakona ušao je u skupšinsku proceduru početkom godine. Ministarka, Zorana Mihajlović, najavila je da zakon donosi 19 novina i da u "život zgrada" unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine.

Izvor: Vebsajt Mondo i Telegraf, 28.03.2016.
Naslov: Redakcija