Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Roditeljska udruženja protive se odredbama Predloga zakona, kojima je predviđena kazna i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija


Roditeljski portal Bebac (bebac.com) ocenio je da je predviđenim kaznama za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, država od roditelja u Srbiji napravila "državne neprijatelje broj jedan".

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

"Ovakvim zakonom država je pokazala da ne samo da nije spremna da pomogne roditeljima u Srbiji već da koristi sve svoje resurse kako bi im roditeljstvo što više otežala. Smatramo da je ovim nehumanim činom svoj mizantropski odnos, posebno prema roditeljima i bebama, potvrdila i ukorenila", naveo je Bebac u saopštenju.

Taj portal je upitao zašto se niko od državnih organa nije setio da obezbedi u svakoj zgradi prostor za odlaganje dečjih kolica, trotineta, bicikala, kako bi se olakšao život roditeljima sa malom decom.

"Zašto ih zakonski primorava na kazne, a prethodno je dozvolila nakaradnu gradnju nefunkcionalnih zgrada i višespratnica bez lifta. Šta je sledeće? Obavezna registracija kolica za bebe? I kazne za sve one koji ne plate? Kolica za bebe su svakodnevna pojava u zapadnim zemljama, a ova odluka nas vraća u srednji vek", ocenjeno je u saopštenju.

Bebac je naveo da je reč o još jednom načinu ponižavanja roditelja, nakon što je država dozvolila da kasne naknade za trudničko i porodiljsko bolovanje, da iznos roditeljskog dodatka bude ispod svakog nivoa dostojanstva, da su opteretili majke protivzakonskim naplaćivanjem solidarnog poreza i da dižu cene vrtića.

"Ako tako nastave da "pomažu", oteraće sve roditelje iz ove zemlje. Ostaćemo bez beba", piše u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1 info, 22.03.2016.
Naslov: Redakcija