Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: Za finansiranje RTV predviđeno 900 miliona dinara iz budžeta


Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da se osnovna izmena Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 103/2015 i 108/2016) odnosi na obezbeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje RTV u iznosu od 900 miliona dinara.

Obrazlažući Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ona je rekla da su ta dodatna sredstva za RTV predviđena u budžetu Srbije za 2021. godinu.

Podsetila da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da država obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa i da se oni finansiraju iz budžeta, od komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.

Kako je objasnila, razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima jeste obezbeđivanje dovoljnog izvora sredstava za rad javnih medijskih servisa do 31. decembra sledeće godine, kako bi oni mogli nesmetano da obavljaju svoju delatnost.

"Visina takse od 299 dinara na mesečnom nivou svakako nije dovoljna da oba javna medijska servisa, kako Radio-televizija Srbije, tako i Radio-televizija Vojvodine, obavljaju svoju delatnost", rekla je Maja Gojković.

Prema njenim rečima, imajući u vidu da Radio-televizija Srbije ubira taksu na čitavoj teritoriji Republike Srbije, utvrđeno je da će dodatni prihod od uvećanja takse biti dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti tog medijskog servisa.

Gojkovića je podsetila da za razliku od Radio-televizije Srbije, RTV ostvaruje prihod po osnovu naplate takse isključivo na teritoriji AP Vojvodine, plus ima umanjenje od 30 odsto, što nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti tog javnog medijskog servisa.

"Iz navedenih razloga, u budžetu Srbije za 2021. godinu predviđena su dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara za finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine", objasnila je Gojkovićeva.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.12.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija