Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE NACIONALNOG PROGRAMA ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE ZA 2017. GODINU SA PROJEKCIJOM ZA 2018. GODINU: Predviđeno je da se udeo sive zone svede na 26,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, da se gubitak u naplati poreza na dodatu vrednost sa četvrtine smanji na petinu, a učešće neformalne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti sa 24 na 17 odsto


Borba protiv sive ekonomije je prioritet Vlade Republike Srbije u ovoj i narednoj godini. Oružje joj je ukupno 68 mera, a cilj je da se smanji gubitak države kroz nelegalno tržište. Nacionalni program za suzbijanje je zacrtao da se udeo sive zone svede na 26,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, da se gubitak u naplati poreza na dodatu vrednost sa četvrtine smanji na petinu, a učešće neformalne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti sa 24 na 17 odsto. Do kraja godine trebalo bi da se zna koliko smo blizu planu.

Među glavnim merama na kojima će se raditi narednih meseci je uspostavljanje sistema da uhvaćeni u nelegalnoj trgovini za nju i odgovaraju, ali i da se početnicima u biznisu obezbedi poreska "pošteda", kako ih preveliki nameti ne bi oterali u "ilegalu". U prioritetima je i projekat brze i jednostavne evidencije sezonskih radnika u poljoprivredi.

- Naredne dve godine ćemo raditi na razvijanju sistema sporazumnog priznavanja prekršaja - ističe Dragan Ilić, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije. - Sada se često dešava da prekršaji zastarevaju, a inspektor puca iz prazne puške. Nelegalna trgovina se tretira novim Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016). On će se primenjivati od marta naredne godine i nedozvoljenu trgovinu će procesuirati posebna odeljenja tužilaštva, a biće ih četiri.

Istovremeno, pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave funkcioniše jedinica za podršku koordinacionoj grupi. Zadatak im je da usklade rad svih radnih grupa i inspekcija uključenih u borbu protiv nelegalnog tržišta.

- Važan nam je i projekat podizanja kapaciteta upravne inspekcije. Ona treba da bude krovna inspekcija za kontrolu svih u nadzoru, a sada je slabog kapaciteta - dodaje Dragan Ilić. - Inspekcija je 40 samo na republičkom nivou. Uskoro očekujemo izveštaj o izvršenju Akcionog plana za ovu godinu, a preliminarni rezultati govore da smo premašili očekivan rezultat. Povećana je naplata poreza i drugih prihoda. Kontrolne mere su dale rezultata, ali sada očekujemo više podsticajnih mera.

Nema ekonomije u svetu bez sive ekonomije, ali je pitanje koliko je raširena.

- Nulti procenat sive ekonomije uopšte nije optimalan rezultat - kaže Birger Nere, viši vođa projekta Nemačke razvojne agencije GIZ. - Nije nam stalo da kontrolišemo i vodimo računa da se za svaku žvaku izda fiskalni račun. Nas zanimaju velike stvari.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 27.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija