Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA UPOTREBU, DRŽANJE I NOŠENJE DOBARA: Porez na električne automobile korisna ali ne i dovoljna olakšica, stav je stručne javnosti


Odluka Vlade Republike Srbije da vozače električnih i hibridnih automobila oslobodi plaćanja poreza jeste olakšica ali ne dovoljna kako bi se broj takvih vozila na našim ulicama povećao a zagađenje okoline smanjilo, smatra stručna javnost u Srbiji.

Naime, Vlada Republike Srbije je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se od 1. januara sledeće godine uvede oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni.

Iako smatraju da je definitivno reč o koraku napred eksperti ne veruju da će sama po sebi ova mera povećati broj električnih i hibridnih automobila na drumovima u Srbiji. Podsećanja radi, u ovom trenutku u našoj zemlji postoji 200 registrovanih i nešto više od 200 hibridnih vozila. Koliko je to malo, govori podatak da u našoj zemlji ima dva i po miliona registrovanih vozila a da se drumovima Evrope kreće više od milion električnih automobila.

S obzirom na visoku cenu električnih i hibridnih automobila činjenica da će oni koji se odluče za kupovinu takvih vozila platiti 20 odsto manje (jer neće morati da plate porez) je svakako bitan detalj. Međutim stručnjaci nisu optimisti da će nakon usvajanja ove odluke korišćenje električnih i hibridnih vozila u Srbiji postati masovna pojava.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić naglašava da će kada je reč o smanjenju zagađenja vazduha odluka Vlade imati efekta u gradovima ali da će zbog toga što se u Srbiji najviše struje proizvodi u termoelektranama nivo zagađenja vazduha i dalje biti visok.

- Poenta je tome što električni automobili funkcionišu tako što se pune strujom. Dakle za njihov rad je neophodna električna energija koja se kod nas u najvećoj meri dobija iz termoelektrana tako da ne možemo konstatovati da se zagađenje vazduha ukida u potpunosti. Naravno, ovo je korak napred i svakako je u tom smislu odluka Vlade dobra jer će se zagađenje vazduha smanjiti u gradovima. To je nešto što je dobro i što svakako treba pozdraviti - navodi Vuletić.

Prema njegovim rečima ne treba očekivati da će građani sada masovno nagrnuti da kupuju električna i hibridna vozila jer je njihova cena veoma visoka.

- Poznato je da su takva vozila skupa a naša država definitivno nema dovoljno sredstava u budžetu da bi davala subvencije vozačima za kupovinu takvih vozila. Tako da će električne i hibridne automobile kupovati oni koji su za to platežno sposobni što je svakako boljitak i korak unapred bez obzira što njihov broj neće biti visok - kaže Vuletić.

Sa takvim mišljenjem se slaže i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. - Činjenica je da neke države pomažu vozačima tako što subvencionišu kupovinu električnih automobila. S obzirom na stanje u budžetu očekivati nešto tako od naše države je potpuno nerealno. Ukidanje poreza za kupovinu hibridnih i električnih vozila je dobar potez međutim sam po sebi je nedovoljan.

Glavni razlog zbog koga se najveći broj ljudi koji može sebi da priušti električni ili hibridni automobil dosad nije odlučivao na takav korak nije toliko vezan za plaćanje poreza koliko za nepostojanje prateće infrastrukture za električna vozila. Kada to kažem mislim prvenstveno na veoma mali broj lokacija na kojima se nalaze punjači za električne automobile. Takve lokacije svakako postoje ali ih je nedovoljno. Stoga, s obzirom da ne postoji mogućnost zbog nedostatka infrastrukture da se s njim putuje na duže lokacije on uglavnom služi kao gradski automobil i to demotiviše one koji bi hteli da ga kupe mnogo više od poreza. Dakle, sprovođenje samo ove mere neće u značajnom broju povećati broj električnih i hibridnih automobila u Srbiji. Samim tim, potpuno je jasno da je ono što treba činiti, povećanje broja lokacija za punjenje baterija električnih automobila - ističe Savić.

Izvor: Vebsajt Danas, G. Vlaović, 21.10.2019.
Naslov: Redakcija