Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU I O JAVNOM OKUPLJANJU: Predviđeno je da lokalne samouprave ubuduće određuju gde javni skup može biti održan. Skupovi mogu da se održavaju od osam do 22 časa. Propisane su i kazne od 20.000 do 2.000.000 dinara za učesnike, vođe okupljanja i pravna lica, ukoliko pokušaju da održe skup na mestu koje nije navedeno u prijavi mitinga, ne obaveste ljude da je protest otkazan ili da je prekinut, ne poslušaju organizatore. Uvodi se prekršajna odgovornost za osobe koje ugrožavaju tuđu bezbednost koristeći uređaje na daljinu. Kazne za taj prekršaj su od 150.000 dinara do 60 dana zatvora


Sloboda okupljanja je Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) garantovana sloboda i može biti ograničena samo zakonom, rečeno je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom okupljanju i Nacrtu zakona o javnom redu i miru u niškoj Policijskoj upravi.

Ograničenje slobode okupljanja ne može biti akt lokalne samouprave, ali lokalna samouprava neće u potpunosti biti izuzeta iz tog postupka, izjavila je pravna savetnica u Sekretarijatu MUP-a, Nataša Milidragović.

Prema njenim rečima, lokalna samouprava bi se izjašnjavala o tome gde skup ne može biti održan, jer je zakon tako propisao, pa bi rešenje tog pitanja moglo da bude definisano "da je moguće održavanje skupova svuda osim na mestima gde je to opasno".

Ona je napomenula da se pripreme na Nacrtu zakona o javnom okupljanju odvijaju u trenutku kada je Ustavni sud Zakon o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93 i 48/94, "Sl. list SRJ", br. 21/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon) stavio van snage upravo zbog činjenice da se ustavna garancija slobode okupljanja može ograničiti samo zakonom, a ne i aktom loklne samouprave, kako je ranije bilo predviđeno.

Nacrt zakona o javnom redu i miru definiše pojam javnog mesta i prekršaje protiv javnog reda i mira, a novi prekršaj je upravljanje uređajem na daljinu, čime je ugrožena sigurnost i javni red i mir, što ranije nije bilo kažnjivo, izjavio je pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a, Dejan Joksimović. Kazne za taj prekršaj su od 150.000 dinara do 60 dana zatvora.

On je napomenuo da Nacrt zakona o javnom redu i miru sadrži i definiše nadležnosti pojedinih organa, kao što je to slučaj sa komunalnom policijom.

Rasprava u Nišu o navedenim nacrtima je treća po redu, posle održanih rasprava u Novom Sadu i Kragujevcu.

Nacrti zakona će biti dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje, zatim će biti nastavljena procedura do njihovog usvajnja u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2015.
Naslov: Redakcija