Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu umanjuju se za 50 odsto fizičkom licu i preduzetniku, vlasniku odnosno korisniku zemljišta i objekta na melioracionom području


Na 70. sednici Vlade Republike Srbije održanoj 18. avgusta, usvojen je Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojim je propisano da se naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu umanjuju za 50 odsto fizičkom licu i preduzetniku, vlasniku odnosno korisniku zemljišta i objekta na melioracionom području, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva poljoprivrede.

Kako je navedeno u dokumentu, za obveznike naknade kojima je ona utvrđena Rešenjem za 2023. godinu donetim pre stupanja na snagu novog zakona, smatraće se da su izmirili svoju obavezu uplatom 50 odsto od utvrđenog iznosa.

Ukoliko je obveznik uplatio ceo ili veći iznos, na njegov zahtev će biti izvršen povrat razlike novca, ali samo u slučaju da nema dospelih obaveza po drugom osnovu u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje poreski postupak i poreska administracija.

Ovim Predlogom zakona propisano je i da od 2024. godine fizičko lice, odnosno preduzetnik- vlasnik ili korisnik zemljišta koji se bavi poljoprivredom, nije u obavezi da plaća naknadu za odvodnjavanje preduzećima “Srbijavode” i “Vode Vojvodine”.

Kako se navodi u objavi Ministarstva poljoprivrede, nakon ovog koraka, Predlog zakona se prosleđuje u Narodnu skupštinu Republike Srbije, gde će biti doneta odluka o njegovom usvajanju.

Podsetimo, ukidanje naknade za odvodnjavanje bio je jedan od osam zahteva poljoprivrednika, koji su u maju ove godine sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Pored toga, na izmaku još jedne teške proizvodne godine, i dalje čekajući drugi deo obećanih subvencija za biljnu proizvodnju, kao i realizaciju ostalih tačaka iz Sporazuma, poljoprivredni proizvođači i dalje skreću pažnju da druga strana potpisnika ne poštuje dogovoreno.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Magločistač, 24.08.2023.
Naslov: Redakcija