Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Građani tokom cele godine mogu da se prijave za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca


Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 137/2022 i 46/2023 - dr. pravilnik)  na osnovu koje se građani tokom cele godine mogu prijaviti za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, a podnošenje zahteva ne uključuje nikakve troškove.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca građani mogu preuzeti sa sajta Ministarstva, sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave. Zahtev se podnosi lokalnoj samoupravi na teritoriji svog prebivališta koja donosi rešenje o davanju statusa. Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa.

U budžetu je izdvojeno 4 milijarde dinara za subvencionisanje popusta na računima za energetski ugrožena domaćinstva, od čega je EU donirala 3,1 milijardu dinara kroz paket podrške Srbiji u energetskoj krizi.


Izvor: Vebsajt Ministarstva rudarstva i energetike, 27.06.2023.
Naslov: Redakcija