Zastava Bosne i Hercegovine

OBJAŠNJENJE U VEZI SA POČETKOM PRIMENE POSEBNE OBAVEZE ELEKTRONSKOG EVIDENTIRANJA OBRAČUNA PDV ZA SUBJEKTE PRIVATNOG SEKTORA


Ministarstvo finansija je objavilo Obaveštenje u vezi sa dilemom od kada subjekti privatnog sektora (PDV obveznici i dobrovoljni korisnici) imaju obavezu elektronskog evidentiranja PDV u sistem elektronskih faktura.

Kako je Zakonom o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021) propisano da obavezu elektronskog evidentiranja PDV u SEF subjekti privatnog sektora imaju od 1. januara 2023. godine, osim u slučaju da je druga ugovorna strana subjekt javnog sektora, postojala je dilema od kada subjekti privatnog sektora imaju obavezu evidentiranja PDV u SEF kada je druga ugovorna strana subjekt javnog sektora.

Na osnovu tumačenja Ministarstva finansija, i u tom slučaju subjekti privatnog sektora imaju obavezu evidentiranja PDV u SEF, tek od 1. januara 2023. godine, što znači da bi iz odredbe člana 24. stav 8. trebalo izbrisati sledeći deo: „osim transakcija u kojima je jedna od strana subjekt javnog sektora“.

Celokupno objašnjenje možete pronaći na ovom linku.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 28.06.2022.