Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AKTA O PROMENI USTAVA RS: Udruženje sudija i tužilaca Srbije nezadovoljno izborom članova Radne grupe za promenu Ustava


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je saopštilo da pozdravlja formiranje Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava, jer se time "Srbija dodatno približava izmenama najvišeg akta u oblasti pravosuđa i ispunjenju svojih obaveza na evropskom putu".

UST navodi da "najoštrije osuđuje odluku Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine da u Radnu grupu za izradu akta o promeni Ustava, kao predstavnike sudija i tužilaca, imenuje Draganu Boljević, počasnog predsednika Društva sudija Srbije i Gorana Ilića, člana Predsedništva Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije".

"UST nalazi da sudije i tužioce u navedenoj radnoj grupi mogu legitimno da prestavljaju isključivo trenutni sazivi Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, formirani pre samo tri meseca", navodi se u saopštenju.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je u sredu, 23. juna, odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava.

Predsedavajuća Radne grupe je predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, a članovi redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sudija Ustavnog Suda i član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Branko Marinković, pomoćnik ministra pravde Jovan Ćosić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darko Radojičić.

U Radnoj grupi su i viši savetnik u Ministarstvu pravde Vladimir Vinš, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Srđan Đorđević, naučni saradnici u Institutu za uporedno pravo Miloš Stanić i Miroslav Đorđević.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu i počasni predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević, i zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić, takođe su članovi radne grupe, dok je njen sekretar Radoje Cerović, sekretar Odbora koji je grupu osnovao.

Odbor za ustavna pitanja doneo je 16. aprila odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio plan da referendum o izmeni Ustava bude na jesen.

Izvor: Vebsajt Beta, 24.06.2021.
Naslov: Redakcija