Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRANA RADNA GRUPA KOJA ĆE IZRADITI NACRT AKTA O PROMENI USTAVA SRBIJE: Tekst Nacrta mogao bi biti gotov do kraja jula


Radna grupa koja će izraditi Nacrt akta o promeni Ustava Srbije formirana je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a čine je stručnjaci, predstavnici Ministarstva pravde, Udruženja tužilaca, Društva sudija.

Među članovima Radne grupe, kojom će predsedavati predsednica tog odbora Jelena Žarić Kovačević, su i redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda i član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, zamenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković, pomoćnik Ministra pravde Jovan Ćosić, zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darko Radojičić i viši savetnik u Ministarstvu pravde Vladimir Vinš.

Žarić Kovačević podseća da je Narodna skupština prihvatila Predlog vlade za promenu Ustava i da je sada došao trenutak da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nastavi sa svojim poslom.

"Mi smo do sada imali sedam javnih slušanja, bila su održavana u Narodnoj skupštini, ali i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Sada ćemo sve to rezimirati i dostaviti članovima Radne grupe kako bismo ih upoznali sa svakim mišljenjem koje je izneto, kako bismo na jedan odgovoran način pristupili izradi akta o promeni Ustava", rekla je Žarić Kovačević.

Ona je podvukla da predlog više neće moći da se menja, odnosno da se isključivo radi o izmenama koje se tiču pravosuđa, a nikako o izmenama koje se tiču KiM, teritorijalne celovitosti, suverenitetu ili bilo kojoj drugoj oblasti koju Ustav reguliše.

Ponovila je da se promene Ustava isključivo odnose na pravosuđe, odnosno nezavisnost sudova i njihovu veću profesionalnost i odgovornost.

Na pitanje do kada bi Radna grupa trebalo da izradi tekst Nacrta akta o promeni Ustava, ona procenjuje da bi to možda mogao biti kraj jula.

"U samoj odluci o formiranju Radne grupe mi nismo stavili rok, ali negde po koracima, kako to predviđa Ustav i Poslovnik Narodne skupštine, po mojoj nekoj proceni bi možda mogao da bude kraj jula", rekla je Žarić Kovačević.

Izvor: RTV, 23.06.2021.
Naslov: Redakcija