Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Zakon je izmenjen u delu koji se odnosi na potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u postupcima javnih nabavki. Privrednici moraju biti upisani u Registar ponuđača pri APR-u. Za to su im neophodna uverenja da nisu osuđeni za krivična dela iz oblasti privrede - prevashodno za organizovani kriminal, primanje mita, kao i da zastupnik pravnog lica nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki


Da bi firme mogle da učestvuju na tenderima i posle 1. jula, vlasnici i direktori moraju do tog datuma da dostave čak pet uverenja da nisu osuđivani za razna krivična dela. Ovu dokumentaciju, na osnovu Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019) koji je usvojen u decembru, traži Agencija za privredne registre, a izdaju je sudovi i Poreska uprava. Zbog prikupljanja rešenja ovih dana su se ispred Prvog suda u Katanićevoj ulici i Palate pravde u Savskoj formirali redovi u kojima privrednici čekaju satima. S obzirom da je do isteka roka ostalo još svega nekoliko radnih dana, mogu se očekivati još veće gužve. Oni koji ne dostave dokumentaciju biće ispisani iz Registra ponuđača APR-a.

Ispred Palate pravde se red formirao rano ujutru, a iako rade do 14. 30 časova, službenici su u 13 časova rekli građanima da će primiti samo one koji su do tog trenutka stali u red. Bilo ih je više od hiljadu.

- Došla sam u osam sati, a u ovom trenutku je ispred mene još 15 ljudi - žali se Bojana Dikić iz Beograda. - U petak smo dobili obaveštenje da treba da predamo dokumentaciju do 1. jula. Zakon o javnim nabavkama je izmenjen u martu, ali nas niko nije obavestio da moramo da dostavimo te papire. Imamo sedam dana da odradimo to ili će nas izbrisati. Trčimo svakog dana po šalterima i gubimo vreme umesto da radimo.

Ispred Palate pravde su formirana dva reda - u jednom su oni koji tek predaju zahteve, a u drugom oni koji dolaze po uverenja. Od jednog do drugog reda dele ih tri dana. Toliko se čeka na izdavanje dokumenta.

- Zbog birokratije gubimo dragoceno vreme. Ovo je ponižavajuće za privrednike - smatra Ivana S. - Svi smo u cajtnotu, jer se rešenje čeka tri dana, a poslednji dan za predaju u APR je utorak.

Tri šaltera u Prvom sudu, na Vračaru, otvorena su od osam do 14.30, a ispred njih je svakodnevno i više od hiljadu ljudi. Gužve su krenule početkom juna.

- Juče sam čekala satima i na kraju sam se vratila kući bez obavljenog posla, kada su šalteri zatvoreni - priča S. V. iz Beograda. - Danas sam došla u 10 sati i ne znam kada ću stići na red. Ovde moram da uzmem uverenje da nisam krivično gonjena, pa u Savsku u Palatu Srbiju za korupciju, pa u Poresku upravu i u APR. Oni obnavljaju registar ponuđača do 1. jula, i oni koji ne dostave dokumentaciju neće moći da učestvuju na tenderima.

Zakon o javnim nabavkama je izmenjen u delu koji se odnosi na potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u postupcima javnih nabavki. Da bi učestvovali, privrednici moraju biti upisani u Registar ponuđača pri APR. Za to su im neophodna uverenja da nisu osuđeni za krivična dela iz oblasti privrede - prevashodno za organizovani kriminal, primanje mita, kao i da zastupnik pravnog lica nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki.

Zakon o javnim nabavkama predviđa da pravna lica registrovana u Registru ponuđača imaju obavezu da do 1. jula ove godine podnesu zahtev za izdavanje "potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke". Zahtev podnosi direktor preduzeća ili osoba koju on ovlasti.

Izvor: Vebsajt Novosti, S.J.M., 22.06.2020.
Naslov: Redakcija