Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zakon stupa na snagu 1. jula 2016. godine. Izvršni poverioci takozvanih "starih izvršnih predmeta" dužni su da se u roku do 1. jula 2016. godine izjasne o tome da li su voljni da izvršenje sprovede sud ili javni izvršitelj, u suprotnom izvršni postupak se obustavlja. Izvršitelji će sprovoditi sva izvršenja koja su dosad bila u nadležnosti suda, izuzev onih u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, za šta je i dalje zadužen sud


Pravna lica i građani koji su poverioci takozvanih "starih izvršnih predmeta" dužni su da se do petka, 1. jula 2016. godine, izjasne da li žele da njihove postupke izvršenja koji su u toku, završi sud ili javni izvršitelj, a ukoliko to ne učine, sud će postupke obustaviti, podsećaju iz Komore izvršitelja.

Za rad javnih izvršitelja u tim slučajevima plaćaće se samo polovina predujma predviđenog Pravilnikom o tarifi o nagradama i naknadama troškova za rad izvršitelja ("Sl. glasnik RS", br. 50/2012 i 4/2016).

Naime, novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon), čija primena počinje 1. jula 2016. godine, predviđa da će stari izvršni predmeti, kojih u Srbiji ima oko dva miliona, moći da se u skladu sa željom poverioca, iz suda prebace u rad izvršiteljima.

"Stari izvršni predmeti" su oni predmeti u kojima je izvršenje započeto pred sudom pre početka rada prvih izvršitelja.

U velikim gradovima Srbije izvršitelji su počeli sa radom u junu 2012. godine, a u oštalim područjima kada je prvi izvršitelj imenovan za to područje.

"Poverioci starih izvršnih predmeta imaju zakonsku obavezu da sudu podnesu izjašenjenje da li žele da im to izvršenje i dalje sprovodi sud ili se opredeljuju da izvršenje nastavi neki mesno nadležni javni izvršitelj", ukazala je izvršitelj Mirjana Dimitrijević.

Ona je napomenula da propuštanje roka za izjašnjenje pred sudom povlači obustavu izvršnog postupka.

"Zakonska posledica je obustava izvršnog postupka za one izvršne poverioce koji se ne izjasne do 1. jula sudu koji vodi postupak", naglasila je Dimitrijević.

Međutim, kako je navela, ukoliko propuste ovaj rok, građani će moći ponovo da pokrenu postupak za izvršenje, ali bi ih to izložilo dodatnim troškovima izvršenja i ponovnom plaćanju takse za novu odluku o izvršenju.

Ako se pak izvršni poverilac izjasni da želi da njegov postupak nastavi javni izvršitelj, sud je dužan da u roku od osam dana dostavi poslovni broj sudskog predmeta Komori izvršitelja.

Komora će nakon toga, u skladu sa Zakonom, odrediti javnog izvršitelja koji nastavlja sprovođenje izvršenja.

Komunalna preduzeća, odnosno veliki izvršni poverioci, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS), Telekom, Telenor, Infostan, gradska čistoća, preduzeća koja se bave isporukom gasa, održavanjem parkiranja se izjašnjavaju na zbirnom podnesku u kojem će navoditi sve svoje predmete koji se u tom sudu nalaze.

Ministarstvo pravde pozvalo je tim povodom sve takozvane "velike poverioce" (poverioce sa velikim brojem predmeta) da preuzmu tabele, da ih popune u skladu sa uputstvom i dostave nadležnim sudovima radi daljeg postupanja u skladu sa izjašnjenjem.

Inače, najveći broj starih izvršnih predmeta - u kojima je postupak započeo pre početka rada izvršitelja, čine komunalni predmeti, oko 80 odsto.

U Srbiji trenutno ima 235 izvršitelja koji imaju preko 1.700 zaposlenih, dok je u sudovima na tome angažovano oko 800 ljudi.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.06.2016.
Naslov: Redakcija