Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Problem na nekoj od "Guglovih" platformi sada se rešava u Beogradu


Kada izgubite kontrolu nad svojim nalogom na nekoj od "Guglovih" platformi, sada imate kome da se obratite u Beogradu. Donedavno su korisnici mogli da se žale samo preko automatizovanih formi, koje nisu uvek pružale odgovor. Šta se to promenilo?

Kompanija "Gugl" odredila je svog predstavnika u Srbiji i to posle nekoliko meseci pregovora. Reč je o advokatskoj kancelariji "BDK advokati".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ističe da je to značajno za sve korisnike "Guglovih" usluga, kao što je, npr. Jutjub.

Ko smatra da su mu pravo i podaci ugroženi na platformama kojima "Gugl" raspolaže, mogu da se obrate direktno predstavniku, ističe Marinović.

Tokom pregovora je, ističe poverenik, najteže bilo objasniti "Guglu" da nismo članica EU i da se u Srbiji ne primenjuje Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR), već imamo svoj zakon koji nameće određene obaveze, kao i da njihov predstavnik za EU nije predstavnik za Srbiju i druge ne-EU članice.

Direktor Šer fondacije Danilo Krivokapić kaže da je problem predstavljala kontrola nad nalozima, bilo da su hakovani, ili gubljena šifra. Korisnici su se tada obraćali preko automatizovanih formi.

"Kada oni ne reše problem nemate kome da se obratite. Obraćali su se nama, a mi smo pokušavali da stupimo u kontakt preko naših kontakata iz Brisela, ali to je teško išlo jer nismo bili u njihovom fokusu", rekao je Krivokapić.

Napominje da ovo nije predstavništvo "Gugla", već advokat kojem se možete obratiti kada imate problem.

Izvor: Vebsajt RTS, 26.05.2020.
Naslov: Redakcija