Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Google imenovao svog predstavnika u Republici Srbiji


Na inicijativu, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se kompaniji Google i ostvario pismenu i usmenu korespondenciju sa njihovim pravnim timom.

Poverenik je upoznao Google sa njihovom obavezom iz člana 44. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon) da, kao rukovalac podataka o ličnosti, odrede u pismenom obliku svog predstavnika u Republici Srbiji.

Nakon što ih je Poverenik detaljno upoznao sa pravnim režimom zaštite podataka o ličnosti u našoj zemlji, kompanija Google je 21.05.2020. godine pismeno odredila svog predstavnika u Republici Srbiji, i to kancelariju BDK advokati, Bulevar kralja Aleksandra 28, Beograd.

U skladu sa Zakonom, ovom predstavniku se, uz kompaniju Google, odnosno umesto nje, Poverenik ili drugo lice može obratiti u pogledu svih pitanja u vezi sa obradom podataka o ličnosti, a u cilju obezbeđivanja poštovanja odredbi ovog Zakona.

Poverenik na ovom mestu izražava zahvalnost kompaniji Google, kao jednoj od najvećih kompanija na svetu, s obzirom da je pokazala svest o obavezi poštovanja vladavine prava i privatnosti svojih korisnika u Republici Srbiji i dala primer svim drugim stranim kompanijama koje ovu obavezu nisu izvršile.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 21.05.2020.
Naslov: Redakcija