Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU: Poslodavci neće smeti studente da angažuju za poslove koji nisu njihova struka


Učenje kroz rad biće moguće i na fakultetima, predviđeno je Nacrtom zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Plan je da akademci imaju u proseku 450 časova aktivne nastave godišnje i 450 sati učenja kroz rad u kompanijama.

Studenti će primati naknadu za učenje kroz rad u visini od najmanje 50 odsto osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima, u skladu sa zakonom.

Učenje kroz rad kod poslodavca nosi određeni broj ESPB bodova.

"Studenti će pre nego što upišu fakultet morati da odluče da li hoće dualno obrazovanje ili standardne studije, a fakulteti mogu da propisima regulišu da se student koji se odlučio za dualno vrati na standardni način studiranja i obrnuto - da onaj ko se odlučio za standardno studiranje pređe na dualno", rekla je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Dualni model studiranja je, naglašava ona, zahtevniji i teži, ali je i perspektivniji.

Studenti koji završe studije po dualnom modelu, s obzirom na praktično iskustvo, značajno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaće veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad ali i kod drugih poslodavaca.

Suština je da student nauče posao, a od poslodavca zavisi da li će akademac biti angažovan i nakon završetka studija.

Poslodavci neće smeti studente da angažuju za poslove koji nisu njihova struka.

Srbija je 2017. godine usvojila Zakon o dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017) kojim se u formalni sistem obrazovanja uvodi i dualno obrazovanje kao model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Vebsajt Politike, 26.05.2019.
Naslov: Redakcija