Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PROSVETNOJ INSPEKCIJI: Zbog neujednačenosti postupanja i neravnomernu raspoređenost inspektora i činjenice da mnoge opštine nisu imenovale prosvetnog inspektora predviđeno je da posao prosvetne inspekcije obavlja samo republički inspektor u Prosvetnom inspektoratu, organu u sastavu Ministarstva prosvete


Prva tribina u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o prosvetnoj inspekciji održana je 26. maja 2017. godine u Osnovnoj školi "Svetozar Marković Toza" u Novom Sadu. Novine koje donosi Nacrt zakona prezentovao je pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Bogoljub Lazarević.

Otvarajući javnu raspravu Lazarević je rekao da će se novim zakonom obezbediti veća samostalnost u radu prosvetnih inspektora, bolja popunjenost radnih mesta i ravnomernije opterećenje prosvetnih inspektora.

Zbog neujednačenosti postupanja i neravnomernu raspoređenost inspektora i činjenice da mnoge opštine nisu imenovale prosvetnog inspektora predviđeno je da posao prosvetne inspekcije obavlja samo republički inspektor u Prosvetnom inspektoratu, organu u sastavu Ministarstva.

Nacrtom zakona propisano je da na teritoriji AP Vojvodina, inspekcijski nadzor nad radom ustanova obrazovanja i vaspitanja povereni posao obavlja prosvetna inspekcija opština i gradova na teritoriji pokrajine, kao i prosvetna inspekcija nadležnog pokrajinskog sekretarijata.

 "Norme Nacrta zakona usmerene su prvenstveno ka preventivnom delovanju prosvetne inspekcije", naglasio je Lazarević.

Tribine na kojima će biti predstavljen Nacrt zakona, biće održane i u:

  • Kragujevcu, 30. maja 2017. godine Politehnička škola, Kosovska 8. od 10,00 - 12,00 časova;
  • Nišu, 01. juna 2017. godine na Elektronskom fakultetu, A. Medvedeva 14. od 12,30 - 14,00 časova ;
  • Beogradu, 08. juna 2017. godine u Sali beogradske opštine Vračar, Njegoševa 77. od 11,30 - 13,30 časova.

Javna rasprava o Nacrtu zakona završava se 9. juna 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, 26.05.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija