Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PREDMETIMA OD DRAGOCENIH METALA: Uvodi se javni registar ocenjivača i eksperata i ukida mogućnost da akreditaciono telo stiče prihode kroz trošak akreditacije, već će to biti republičke takse. Predlažu se rokovi za odlučivanje o prijavi, kao i povraćaj sredstava ukoliko Akreditaciono telo ne okonča postupak u roku


Odbor za privredu Narodne skupštine Republike Srbije jednoglasno je podržao Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji.

Državni sekretar Miloš Ljušić iz Ministarstva privrede objasnio je da do izmena i dopuna Zakona o akreditaciji dolazi posle detaljne analize u njegovoj dosadašnjoj primeni.

Istakao je da se izmenama predlažu rokovi za odlučivanje o prijavi, kao i povraćaj sredstava ukoliko Akreditaciono telo ne okonča postupak u roku.

Uvodi se javni registar ocenjivača i eksperata i ukida mogućnost da akreditaciono telo stiče prihode kroz trošak akreditacije, već će to biti republičke takse.

Kako je objašnjeno, inovirano zakonsko rešenje će uticati na efikasniji rad, a neće proizvesti nove troškove za korisnike.

Naglašeno je da se kroz dalje unapređenje oblasti akreditacije obezbeđuje nepristrasnost i stvara povoljniji ambijent za privrednike i korisnike.

Na Predlogu zakona o predmetima od dragocenih metala se radilo dugo, bio je uključen niz državnih organa, kao i strukovna udruženja, a jedan od razloga za njegovo donošenje jeste i usklađivanje sa zakonima o inspekcijskom nadzoru i upravnom postupku.

Kako je istaknuto, zakon jasno razdvaja otkupljivače od proizvođača, kao i nadležnost inspekcija, pa će promet i otkup kontrolisati tržišna inspekcija Ministarstva trgovine a kontrolu nad predmetima i proizvođačima imaće Direkcija za mere i dragocene metale.

Izvor: Izvor: Vebsajt B92, 26.04.2021.
Naslov: Redakcija