Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Zakon omogućava uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, ispunjavanje obaveza koje proističu iz Sporazuma u Parizu, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU


Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović prisustvovala je u Kragujevcu drugom skupu posvećenom Nacrtu zakona o klimatskim promenama, u okviru javne rasprave o ovom, jednom od najkompleksnijih i najzahtevnijih zakona.

Jović je u uvodnoj reči istakla značaj zakona o klimatskim promenama, koji predstavlja odgovor na promene klime i posledice, kao što su sve češće ekstremne klimatske epizode koje ugrožavaju ljudske živote i nanose veliku materijalnu štetu.

Promena namene zemljišta, loše upravljanje otpadom, krčenje šuma i druge delatnosti i postupci ljudi u svetu imaju za posledicu povećanje koncentracije ugljen dioksida za 40 odsto i povećanje srednje godišnje temperature za jedan stepen u poslednjih sto godina, navela je ona.

Prema njenim rečima, neophodne su akcije, na globalnom i nacionalnom planu, da se ublaže posledice klimatskih promena, a trend uspori ili zaustavi.

Jović je objasnila da je pošumljavanje najefikasniji metod borbe protiv klimatskih promena, zbog čega je Ministarstvo opredelilo 70 miliona dinara budžetskih sredstava u ovoj godini za povećanje površina pod šumom u zaštićenim područjima.

Zakon o klimatskim promenama je izuzetno kompleksan zakon koji će obuhvatiti brojne sektore i predvideti mere za ostvarivanje cilja preuzetog na osnovu Sporazuma iz Pariza, da se do 2030. godine smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji za 9,8 odsto u odnosu na emisiju u 1990. godini, naglasila je ona.

Predstavnik Odeljenja za klimatske promene Ministarstva zaštite životne sredine Danijela Božanić ukazala je na to da pomenuti zakon omogućava uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, ispunjavanje obaveza koje proističu iz Sporazuma u Parizu, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Nacrtom zakona definisane su obaveze za strateške okvire i politike u različitim sektorima koji na neki način utiču na emisiju gasova sa efektom staklene bašte, i primenu konkretnih mera kao što je redovni godišnji monitoring emisija gasova industrijskih postrojenja, koji će doprineti borbi protiv klimatskih promena.

Skup je, u ime organizatora Grada Kragujevca, pozdravio član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran R. Prokić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona organizovaće se i u :

  • Nišu, u prostorijama Gradske kuće, 30. marta 2018. godine,
  • Beogradu, u sali 2 Privredne komore Srbije (Resavska 13-15), 3. aprila 2018. godine,
  • Pirotu, u prostorijama Opštinske uprave, 4. aprila 2018. godine,
  • Prijepolju, u prostorijama Opštinske uprave, 16. aprila 2018. godine.
Izvor: Vebsajt Vlade, 28.03.2018.
Naslov: Redakcija