Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU PRED POSLANICIMA U PRVOJ POLOVINI 2019. GODINE: Javna rasprava za nacrt teksta izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju biti organizovana u sedištima apelacionih sudova, nakon čega će usaglašeni tekst biti prosleđen i relevantnim institucijama na mišljenje


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, najavila je da će naredne godine biti promenjen Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje), ističući da će potpuna novina u ovom zakonskom rešenju biti uvođenje e-aukcije.

Kuburović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) izrazila očekivanje da će se predlog izmena pomenutog zakona naći pred poslanicima u prvoj polovini naredne godine.

Ona je dodala da na tim izmenama već nekoliko meseci radi radna grupa, koja ima više od 20 članova, a čine je sudije, advokati, predstavnici Narodne banke Srbije, Američke privredne komore, Saveta investitora i NALED-a.

Tokom rada radne grupe iskristalisalo se dosta novih spornih pitanja koje treba rešiti, navela je ministarka i naglasila da je cilj da se uklope različiti interesi.

"Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj", objasnila je Kuburović.

Prema njenim rečima, ustanovljeno je da kod prodaje nekretnina ima najviše nedostataka i nepravilnosti, tako da ćemo kroz uvođenje e-aukcije imati transparentan proces u kojem će moći da učestvuju svi zainteresovani, a informacije će biti zaštićene.

S druge strane, kako je dodala, zakon treba da se bavi socijalnim karakterom, tako da će određene socijalne kategorije biti obuhvaćene izmenama i dopunama.

Ona je napomenula da će javna rasprava za nacrt teksta izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju biti organizovana u sedištima apelacionih sudova, nakon čega će usaglašeni tekst biti prosleđen i relevantnim institucijama na mišljenje.

Ona je dodala da se, prilikom donošenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju 2015. godine, Ministarstvo pravde obavezalo na to da će da prati njegovu primenu.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje o zaštiti krova nad glavom. odnosno da li dom može da bude izuzet iz tog zakona, istakla da se ta inicijativa razmatra i da će se naći kompromisno rešenje.

Bitno je da se mora voditi računa o načelu srazmere koje je propisano kao jedno od osnovnih načela. U praksi se pokazalo da se prodaju nepokretnosti, ali i imovina veće vrednosti od potraživanja, tako da je to jedan od razloga zbog kojeg treba da se preispita i da se na odgovarajući način načelo srazmere zaštiti, navela je ona.

Istovremeno, Kuburović je najavila da će navedene izmene i dopune i Pravilnik o tarifama pretrpeti izmene kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 27.12.2018.
Naslov: Redakcija