Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Osiguranici koji pre Nove godine podnesu zahtev, a ne dobiju pre 1. januara 2017. godine novu elektronsku knjižicu, lečiće se na osnovu stare zdravstvene knjižice ukoliko je overena. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena. Ova potvrda će važiti do izdavanja novog dokumenta. "Potvrda PZK" ne izdaje se deci, trudnicama, porodiljama i penzionerima


Od 1.januara 2017. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje više neće izdavati i overavati "stare" (papirnate) zdravstvene knjižice.

Osigurana lica kojima su pre 1.01.2017. godine overene "stare" zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica, i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice.

Osigurano lice kome je istekla overa "stare" zdravstvene knjižice i koje je podnelo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, zdravstvenu zaštitu ostvaruje na osnovu izdate "Potvrde PZK" od strane matične filijale RFZO.

"Potvrda PZK" ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, obzirom da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013), ove kategorije osiguranika od 01.01.2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena.

"Potvrda PZK" ne izdaje se ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice.

U slučaju da osigurano lice izgubi overenu "staru" zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu "Potvrde PZK" koju će mu izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Izvor: Vebsajt Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, 23.12.2016.
Naslov: Redakcija