Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 2017. godine članstvo u Privrednoj komori Srbije biće obavezno. Ova odredba podelila je privrednike, Savet stranih investitora i Američka privredna komora u Srbiji se protive obaveznom članstvu, dok nemački i austrijski privrednici podržavaju ovakvo rešenje


Predlog zakona o privrednim komorama svrstao je Savet stranih investitora i Američku privrednu komoru na jednu, a nemačke i austrijske privrednike na drugu stranu. O Predlogu zakona poslanici Narodne skupštine Republike Srbije se izjašnjavaju u utorak 29. decembra 2015. godine.

Savet stranih investitora i Američka privredna komora u Srbiji tvrde: priprema zakona bila je netransparentna, a obaveza plaćanja članarine je novi teret privrednicima. Posledica će, osim gušenja tržišta, kako upozoravaju, biti i nazadovanje Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

"Zakonsku obavezu plaćanja članarine privrednici vide kao uvođenje parafiskalnog nameta, a nepredvidivost je tim veća što metod određivanja članarine nije određen. Savet i komora podržavaju reformu komorskog sistema, ali smatraju da je uvođenje obavezne članarine kroz zakon suprotno principu dobrovoljnosti u poslovanju", navode Američka privredna komora i Savet stranih investitora.

Za nemačke i austrijske privrednike - obavezno učlanjenje u Privrednu komoru, pa i članarina, nisu ništa novo, niti loše. Tako se povećavaju i efikasnost u poslovanju i reprezentativnost, jer su svi pod istim krovom.

"Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije", smatra Martin Knap, šef Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, je ranije rekao da uvođenje obaveznog članstva u PKS od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da "privreda pred Vladom Republike Srbije govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa".

"Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede", rekao je Čadež.

Izvor: Vebsajt RTS, 25.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija