Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 2017. godine članstvo u Privrednoj komori Srbije biće obavezno. Neće biti razlika u članarinama, već će se ona jedinstveno propisivati na nivou PKS. Američka privredna komora u Srbiji protivi se obaveznom članstvu, jer bi to moglo da ima loš uticaj na plasman Srbije u određenim kategorijama na listi Svetske banke Duing biznis


Uvođenje obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije (PKS) od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da privreda pred Vladom Republike Srbije govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa, izjavio je predsednik PKS, Marko Čadež.

"Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, obavezno članstvo obezbediće da Komora ne bude klub "ni ovih ni onih, ni velikih ni malih", i da ne dođe u situaciju da zastupa stavove pojedinačnih interesnih grupa.

Tako se uticaj zakona koji se donose neće meriti efektima samo na jednu industriju ili samo na velike firme, nego na kompletnu privredu.

"Ako je reč o podršci izvozu važno je da imamo "uvezane" sve privredne subjekte u jednom sistemu, jer se na taj način najbolje obezbeđuje njihovo zastupanje u inostranstvu", objasnio je on.

Komentarišući reorganizaciju Komore, Čadež je istakao želju da od komorskog sistema Srbije napravi zdrav i funkcionalan sistem koji će biti na usluzi privredi.

"U modernizaciji PKS dobili smo veliku podršku Privredne komore Austrije i dobar deo tog posla već smo uradili uz njihovo mentorstvo", rekao je i dodao da je jedan deo procesa transformacije bila i optimizacija broja zaposlenih.

Broj zaposlenih je, kako je precizirao, smanjen sa 327 na oko 200. To je bila teška, ali i neminovna odluka, kojom smo smanjili troškove za plate sa 57 na oko 30 odsto, i otvorili prostor za ulaganja u jačanje kapaciteta, unapređenje postojećih i razvoj novih servisa za privredu.

Prvi čovek PKS je ukazao da sada postoji 16 regionalnih privrednih komora koje funkcionišu potpuno nezavisno jedna od druge, svaka ima svoje članstvo i naplaćuje svoju članarinu. Ubuduće će, prema njegovim rečima, jedna članarina važiti za ceo sistem.

"Kada ne plaćate tri članarine nego jednu, to je već jeftinije, a mi ćemo se dodatno truditi da rasteretimo privredu", rekao je Čadež.

"Želimo da mikro, mala i novoosnovana preduzeća, oslobodimo plaćanja članarine, a pružaćemo im sve naše usluge. Istovremeno, novim načinom obračunavanja članarine nameravamo da značajno smanjimo izdvajanja i velikim preduzećima", poručio je predsednik PKS, Marko Čadež.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji, Zoran Petrović, pozdravlja reformu samog komorskog sistema, ali se ne slaže sa pojedinim odredbama Predloga zakona o privrednim komorama, koji predviđa obavezno, umesto opcionog članstva kompanija.

On je podsetio da je, u okviru reforme parafiskalnih nameta, obavezna članarina u PKS ukinuta. "Ostavljeno je na volju kompanijama, pa ukoliko smatraju da imaju dodatnu vrednost time što su članovi, mogu to da budu, ali i ne moraju", rekao je on.

Takođe, dodao je, analize govore da bi to moglo da ima loš uticaj na plasman Srbije u određenim kategorijama na listi Svetske banke Duing biznis.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Novosti, 24.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija