Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zakon propisuje da su predmet popisa ne samo pokretne stvari koje su u svojini dužnika već i one koje su u njegovoj državini, ali i državini izvršnog poverioca ili drugog lica


Bračni par iz malog mesta u Vojvodini doživeo je šok kada su pre dva dana sudski izvršitelji zaplenili imovinu njihovog sina, a sve zbog duga za kredit koji oni imaju.

Ispostavilo se da izvršitelji imaju pravo da oduzmu imovinu njihovog sina samo zato što su se prijavili na njegovoj adresi. A do toga je došlo nakon što im je banka pre par meseci oduzela kuću jer su ostali dužni oko 5,7 miliona dinara za stambeni kredit u švajcarcima. Kada su se preselili kod sina i promenili adresu prebivališta, čekalo ih je neprijatno iznenađenje.

- Došla su dva izvršitelja i popisala veći deo nameštaja. Sve je odmah otišlo na licitaciju. Meni su savetovali da se žalim i dokažem da je to moj nameštaj ili da otkupim svoje sopstvene stvari. Ja sam od pokojne babe nasledio i kuću i nameštaj, nemam račune i nemoguće je da dokažem da su stvari moje. A jedino tako mogu da se branim na sudu. Nemam veze sa tim kreditom, niti sam im bio žirant. Ovo je potpuno besmisleno - priča ovaj Vojvođanin kome zbog duga roditelja plene imovinu.

Prema njegovim rečima, kuća u kojoj živi je stara 103 godine i nalazi se pod zaštitom države.

- Ne znam koliko puta će dolaziti izvršitelji i da li će na kraju da mi zaplene i kuću. Mogu sve da isprazne, a ja ni kriv, ni dužan. Jedino rešenje je da izbacim roditelje na ulicu, pa da me ostave na miru. Pitam se da li bi isto postupili da je majka prijavljena u hotelu. Da li bi zaplenili i tamo nameštaj? Ili da je u staračkom domu - žali se sin, i dodaje:

- Nemam izbora već da pustim da me ovako država bukvalno opljačka i da se nadam da ću

Kako su objasnili njegovi roditelji, nakon što su se prijavili na sinovljevu adresu, dobili su nalog izvršitelja o plenidbi imovine na novoj adresi iako je sve u vlasništvu sina. Od izvršitelja su dobili objašnjenje da je sve što rade na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) i da imaju puno pravo da popisuju i plene imovinu na novoj adresi.

Sa ovim slučajem upoznato je i Udruženje "Efektiva" u kome navode da će takva sudbina najviše pogoditi dužnike u švajcarskim francima jer većina njih ne može da isplati dug banci nakon prodaje nekretnine, zbog pada cene stanova i rasta duga u evrima.

- Apsurd čitave situacije je to što dužnik nakon što ostane bez nekretnine mora da prijavi boravak na nekoj adresi. Ako je i dalje dužan, izvršitelj ima pravo da popisuje i pleni imovinu na novoj adresi. Sve što vlasnik te imovine može da uradi je da izjavi tzv. prigovor trećeg lica, a koji ne odlaže izvršenje. Dakle, ostanete bez stana, rodbina vas primi jer ne želi da spavate na ulici, a izvršitelj onda pleni i imovinu rodbine koja sa vašim dugom nema nikakve veze - kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive".

U Komori javnih izvršitelja potvrdili su da u konkretnoj situaciji izvršitelj ima pravo da popiše pokretne stvari koje se nalaze na adresi na kojoj su prijavljeni dužnici.

- Njihov sin kao treće lice može da izjavi prigovor da su to njegove stvari i priložiti dokaze na tu okolnost. Javni izvršitelj je ispravno postupio, a na osnovu Zakona - kažu u Komori.

U Ministarstvu pravde kažu da Zakon propisuje da su predmet popisa ne samo pokretne stvari koje su u svojini dužnika već i one koje su u njegovoj državini, ali i državini izvršnog poverioca ili drugog lica.

- Propisano je i da se popisuju stvari na koje je treće lice stavilo primedbu da na njima ima neko pravo koje sprečava izvršenje. U konkretnom slučaju, izvršitelj popisuje sve što je zatečeno u stanu u kojem podstanar stanuje - kažu u Ministarstvu pravde i dodaju da su vlasniku stana na raspolaganju prigovor ili tužba ako se radi o stvarima u njegovom vlasništvu.

- Postoje načini za dokazivanje, poput podnošenja računa ili izjava svedoka - navode u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Gavrić, 27.11.2017.
Naslov: Redakcija