Zastava Bosne i Hercegovine

POČETAK PRIMENE NOVOG ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Paragraf organizuje vebinar 13. novembra 2020. godine


Od 1. septembra 2020. godine u primeni je Zakon o sprečavanju korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 35/2019 i 88/2019), a prestao je da se primenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje, 8/2015 - odluka US i 88/2019).

Značajne izmene unete su u oblasti sprečavanja korupcije, sukoba interesa, nespojivosti određenih poslova sa vršenjem javne funkcije, kumulacije javnih funkcija, kao i o oblasti prijavljivanja imovine i prihoda javnih funkcionera.

Krivična i prekršajna odgovornost za nepoštovanje propisanih obaveza – prestanak javne funkcije i radnog odnosa, zabrana vršenja javne funkcije u trajanju od 10 godina.

S tim u vezi, kompanija Paragraf organizuje vebinar "Početak primene novog Zakona o sprečavanju korupcije", 13. novembra 2020. godine.

Učesnici vebinara imaće priliku da se detaljno upoznaju sa novim zakonskim rešenjima u oblasti sukoba interesa pri vršenju javne funkcije, pravima i obavezama funkcionera prilikom izbora na funkciju i prestanka funkcije kao i dužnostima organa javne vlasti u kojima funkcioneri vrše javnu funkciju.

Posebno će biti obrađene teme vezane za obaveze funkcionera povodom prijavljivanja imovine i prihoda funkcionera kao i pitanja krivične i prekršajne odgovornosti povodom nepoštovanja propisa koji uređuju sukob interesa javnih funkcionera.

Vebinar je namenjen javnim funkcionerima, službenicima na položaju, rukovodiocima/načelnicima pravne službe i sekretarima u državnim organima, organima Autonomne pokrajine Vojvodina, organima jedinica lokalne samouprave, javnim službama (obrazovanje i vaspitanje, visoko obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, kultura, učenički i studentski standard i ostalim javnim službama), organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta i sredstava OOSO, javnim preduzećima, kao i drugim korisnicima javnih sredstava.

Teme vebinara:

  • Nova ovlašćenja i precizirane i proširene nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije
  • Sukob interesa
  • Nespojivost poslova sa vršenjem javne funkcije (obavljanje drugog posla ili delatnosti za vreme vršenja javne funkcije, osnivanje privrednog društva ili javne službe, članstvo u političkim organizacijama, prenošenje upravljačkih prava, ograničenja po prestanku funkcije)
  • Kumulacija javnih funkcija (zabrana vršenja druge javne funkcije)
  • Prijavljivanje imovine i prihoda javnih funkcionera (redovno i vanredno prijavljivanje, Registar javnih funkcionera)
  • Postupak za odlučivanje o povredi zakona i kaznene odredbe

Predavači:

  • Predavač - Verka Atanasković - pomoćnik direktora u Agenciji za sprečavanje korupcije
  • Moderator - Ranko Jerković - pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravo u javnom sektoru".

Detaljne informacije o vebinaru (teme, prijavu, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) preuzmite na stranici "Početak primene novog Zakona o sprečavanju korupcije".

Izvor: Redakcija, 27.10.2020.