Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA UPOTREBU, DRŽANJE I NOŠENJE DOBARA: Manji porez za građane koji imaju više komada oružja, a predviđene su i olakšice za vlasnike hibridnih vozila i one čiji je pogon isključivo električni


Novim zakonom koji uređuje legalno posedovanje oružja država je značajno smanjila porez za građane koji imaju više komada pištolja ili drugih vrsta cevi. Oni će ubuduće za jedno oružje, za koje imaju dozvolu, biti oporezovani sa 18.280 dinara, dok će ih svaki sledeći komad registrovanog oružja koštati po 3.670 dinara godišnje.

Praktično, vlasnik tri pištolja koji ima dozvolu za nošenje oružja do sada je godišnji porez na registrovano oružje plaćao 54.840 dinara, a Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji će stupiti na snagu u januaru 2020. njegova obaveza bi trebalo da bude nešto veća od 25.000 dinara. To znači da će za jedan komad oružja (koji jedino i mogu nositi) plaćati porez na nošenje, a za ostala oružja porez za držanje.

Novina je i da se na nestalo registrovano oružje, a čiji je nestanak prijavljen, sada neće plaćati porez u periodu od dana prijave nestanka do dana vraćanja oružja vlasniku.

Građani Srbije legalno poseduju skoro milion komada oružja, pokazuju najnoviji podaci MUP. Najčešće je reč o pištoljima i revolverima, ali i lovačkom i sportskom oružju, kao i o drugim tipovima oružja.

Civili prosečno godišnje registruju čak 17.000 komada oružja, što je dnevno u proseku 46 komada.

Porez na registrovano oružje plaća se na godišnjem nivou, po svakom komadu oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sprovelo tri procesa legalizacije oružja. Takođe, od 1. juna 2017. pooštreni su zakoni, te je za naoružanje u ilegalnom posedu predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

- Olakšice za hibridna vozila -

Predlogom zakona predviđene su i olakšice za vlasnike hibridnih vozila i one čiji je pogon isključivo električni. Oni od 1. januara 2020. neće morati da plaćaju porez na upotrebu, a koji se plaća prilikom registracije.

"Porez od 20 odsto koji su proizvođači vozila svuda u zemljama u okruženju tražili, kao i mi ovde, je ostao na snazi. Znači, cena je i dalje ista - tako velika. Olakšica je jedino kada registrujete automobil, pa se to kreće od 1.500 dinara, što je statistička greška za one automobile do 1.600 kubika. Negde oko 100 evra je ušteda za vozila do 2. 000 kubika, preko 2.000 je skoro 1.000 evra jeftinija registracija svake godine. Ko ima automobil preko 3000 kubika - on će uštedeti preko 2000 evra. To se nekada zvalo porez na luksuz", pojasnio je predsednik asocijacije uvoznika vozila Miloš Petrović.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.10.2019.
Naslov: Redakcija