Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršitelji traže pristup registrima države, kao i da preko Pravosudnog informacionog sistema dobiju mogućnost elektronske razmene podataka sa pravosudnim organima. Takav način razmene podataka omogućiće brži pristup i proveru informacija potrebnih za vođenje izvršnog postupka


Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa predsednicom Komore javnih izvršitelja Aleksandrom Trešnjev sa kojom je razgovarala o rezultatima rada javnih izvršitelja, kao i mogućnostima za dalje unapređenje javnoizvršiteljskog sistema.

Ministarka Kuburović i predsednica Trešnjev su ukazale da profesija javnih izvršitelja u velikoj meri utiče na efikasnost pravosuđa, čemu je dodatno doprineo i novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon), čijim je sprovođenjem rešeno oko milion starih izvršnih predmeta. One su navele da je praksa pokazala i potrebu za dodatnim usaglašavanjem zakonskih i podzakonskih propisa u cilju što boljeg definisanja rada izvršitelja.

Na sastanku je istaknuto da javni izvršitelji moraju u što kraćem vremenu dobiti pristup određenim registrima državnih organa, kao i da će preko Pravosudnog informacionog sistema, za čiju je izradu zaduženo Ministarstvo pravde, dobiti mogućnost elektronske razmene podataka sa pravosudnim organima. Takav način razmene podataka omogućiće brži pristup i proveru informacija potrebnih za vođenje izvršnog postupka.

Takođe, ministarka pravde i predsednica Komore naglasile su da je u predstojećem periodu potrebno uniformisati aplikacije koje izvršitelji koriste za vođenje svojih predmeta, čime će se dodatno unaprediti izveštavanje i nadzor o njihovom radu.

Predsednica Komore istakla je potrebu za kontinuiranom obukom javnih izvršitelja, na kojoj bi prisustvovali i predstavnici tužilaštva u cilju što boljeg upoznavanja sa sprovođenjem izvršnog postupka javnih izvršitelja. Ona je ukazala da je u skladu sa novim Zakonom preko 70% javnih izvršitelja, koji do početka primene tog Zakona nisu imali položen pravosudni ispit, položilo taj ispit, čime su stekli uslove za nesmetan rad svojih kancelarija.

Na kraju sastanka, naglašena je i neophodna saradnja sa izvršiteljskim komorama iz regiona, jer je razmena iskustava i znanja neophodna za dalji razvoj i unapređenje ove pravosudne profesije.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija