Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI: Institut za evropske poslove navodi da je Predlog zakona korak unazad u borbi protiv korupcije


Institut za evropske poslove iz Beograda saopštio je da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji donose krupne novine koje predstavljaju korak unazad u borbi protiv korupcije i partijskog zapošljavanja.

U analizi se ukazuje da se tim predlogom daju veća ovlašćenja direktoru Agencije, koji dobija pravo da unutrašnjim aktima formira sistem pravila koja se odnose na zapošljavanje kadrova, kao i značajna diskreciona ovlašćenja u pogledu ocenjivanja i davanja saglasnosti za napredovanje zaposlenih.

Ovakvim uređenjem, postoji velika opasnost da će se politički podobni nagrađivati unapređenjem i obrnuto, navodi Institut.

Kako se ističe, najveća manjkavost i slabost Predloga zakona je predloženi član koji predviđa da za prijem u radni odnos u Agenciji nije obavezno raspisivanje konkursa.

Direktoru agencije dodeljuje se diskreciono pravo primanja u službu novih zaposlenika, uz nepostojanje obaveze za bilo kakvom konkursnom procedurom, što stvara mogućnost favorizovanja privatnih poznanstava i političkih istomišljenika prilikom selekcije za prijem u radni odnos, ukazuje se u analizi.

S obzirom da ne postoje kriterijumi propisani konkursom, ni procedura čije faze mogu da se isprate, netransparentnost čitavog postupka ostavlja prostor za koruptivna delovanja koja mogu voditi nestručnom kadru, biranom po kriterijumu ličnih veza i političke opredeljenosti, upozorava Institut.

U saopštenju se ističe da Institutu nije omogućen uvid u Plan integriteta BIA, što je jednim od najbitnijih mehanizama prevencije korupcije.

Uz objašnjenje da dokument ima oznaku tajnosti, ni Agencija za borbu protiv korupcije nije imala uvid u taj dokument, što u praksi znači da u njemu može pisati bilo šta i da je donet samo formalno, bez mogućnosti provere i kvaliteta plana.

Predlogom zakona samo se potvrđuje praksa zapošljavanja bez konkursa i produbljuje prostor u kome može nastati korupcija i partijsko zapošljavanje, zaključuje se u analizi.

Izvor: Vebsajt Danas, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija