Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ČETVRTI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA PALIĆU, 24-27. SEPTEMBRA 2017. GODINE: Razmatrane teme u oblastima javnih nabavki, deviznog i carinskog poslovanja


Četvrtog i završnog dana Savetovanja, 27. septembra 2017. godine, u organizaciji kompanije Paragraf pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru" organizovana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su aktuelnosti u oblasti javnih nabavki.

Uvodno predavanje o implementaciji direktiva EU u novi Zakon o javnim nabavkama (očekivane novine u zakonu) održao je predstavnik Republičke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i član radne grupe za izradu novog Zakona.

Dragana Đinđić, viša urednica stručnog časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru" izlagala je na temu postavljanja dodatnih uslova i bitnih zahteva naručilaca u konkursnoj dokumentaciji.

Natalija Radošević, sertifikovana službenica za javne nabavke govorila je o smernicama za efikasnu zaštitu prava ponuđača u postupku javne nabavke.

Za učesnike iz privatnog sektora razmatrane su aktuelnosti u oblastima deviznog i carinskog poslovanja, te inspekcije.

Dragan Simić, odgovorni urednik stručnog časopisa "Specijalis za carine" održao je predavanje na temu povraćaja i otpusta carinskog duga, aktuelnostima u carinskom poslovanju, te o novinama u primeni Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju s robom od 1.10.2017. godine i novom carinskom obeležju - elektronskom lokatoru.

Branka Đorđević, rukovodilac Grupe za platni sistem (Ministarstva finansija - Sektor za finansijski sistem) izlagala je na temu izmena podzakonskih propisa iz oblasti deviznog poslovanja - ukidanje obaveze upotrebe pečata, alternativni načini izmirivanja obaveza, avansna plaćanja i naplate, refundacija troškova, finansiranje u poslovanju sa inostranstvom (direktne investicije, finansijski zajmovi i faktoring).

Završno predavanje za učesnike iz privatnog sektora na temu prava i obaveza nadziranog subjekta, ovlašćenjima inspektora, kontrolnim listama, aktima, merama i pravnim lekovima održala je Snežana Zvonarić, pomoćnica supervizora svih redakcija i glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Pravnik u pravosuđu".

Izvor: Redakcija, 27.09.2017.