Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Ministarka saobraćaja predlaže da se maksimalna brzina na auto-putevima u Srbiji poveća sa 120 na evropski standard od 130 km na sat


Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović predložiće svima u lancu bezbednosti u saobraćaju da se maksimalna brzina na auto-putevima u Srbiji poveća sa 120 na evropski standard od 130 km na sat.

Ona je rekla da se puno ulaže u puteve i da je Srbija spremna da donese ovu odluku.

Mihajlovićeva je istakla i da podržava ideju da se kontrola brzine kojom automobili prolaze koridorima obavlja na naplatnim rampama.

Podsećamo da je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio da je priprema projekta MUP-a o merenju srednje brzine vozača na autoputu u završnoj fazi i uskoro će početi da se primenjuje. Kako je precizirao, policija za to neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina.

"Kao što svi dobro znaju iz fizike kako se meri brzina, ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima", objasnio je Arsov.

Naveo je da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) predvideo da može da se kazni vozač koji prekorači srednju brzinu kretanja na nekoj deonici, tako da, kada neko bude na nekoj naplatnoj rampi plaćao putarinu, tu će policija imati informaciju kolika je njegova srednja brzina. Policija će, u zavisnosti od načina rada, ili odmah kod naplatne rampe zaustavljati vozače ili će prijave slati na kućne adrese.

Izvor: Vebsajt 021, 26.07.2017.
Naslov: Redakcija