Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE: Drugi osnovni sud, Drugo osnovno tužilaštvo i Apelaciono javno tužilaštvo trajno prelaze u Katanićevu ulicu u bivšu zgradu Vojnotehničkog instituta


Privremene adrese beogradskih sudova i tužilaštava na kojima će raditi u naredne dve godine tokom rekonstrukcije Palate pravde u Savskoj ulici, a neki i ostati na njima za stalno, biće na rekonstruisanim i prilagođenim objektima, već postojećim sudskim zgradama ili u prostorijama nekadašnjih saveznih organa.

U Ministarstvu pravde je rečeno da nijedan sud niti tužilaštvo iz Palate pravde neće biti privremeno smešten u zgradu Beograđanske u Masarikovoj ulici kako se to čulo u javnosti, zbog čega je i Društvo sudija Srbije izrazilo zabrinutost.

Naime, Palata pravde u kojoj su smeštena krivična odeljenja četiri suda i nadležna tužilaštva trebalo bi da kompletno bude iseljena tokom letnjih sudskih ferija, a prvi će se preseliti početkom avgusta i to na stalnu adresu - Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo.

Oni će biti smešteni za stalno u nekadašnjoj velikoj zgradi Vojno tehničkog instituta u Katanićevoj 15 čija je rekonstrukcija privedena kraju.

Na istoj adresi privremeno će iz Palate pravde biti premešteno krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu, dok Parnično odeljenje tog suda ostaje na istoj adresi kao i do sada u Timočkoj 15.

U veliku zgradu u Katanićevoj 15 za stalno će preći i Apelaciono javno tužilaštvo.

Više javno tužilaštvo biće privremeno smešteno u maloj zgradi na istoj adresi (Katanićeva 15) i tu će zgradu deliti sa Prekršajnim apelacionim sudom koji se tu stalno smestio u aprilu.

Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno javno tužilaštvo privremeno će biti smešteni u nekadašnjoj zdradi SIV- dva u Bulevaru Zorana Đinđića, a Parnično odeljenje tog suda ostaje kao i do sada u Bulevaru Nikole Tesle 42a.

Krivično odeljenje Trećeg osnovnog suda i Treće osnovno javno tužilaštvo privremeno će se preseliti u zgradu kod kolega iz Parničnog odeljenja tog suda na adresi Bulevar Mihajla Pupina 16.

Selidbe sudova i tužilaštva sa svim predmetima treba da se obave tokom letnjih sudijskih ferija u avgustu, kada se inače retko zakazuju suđenja.

Suđenja koja su u toku, nastaviće se tamo gde su stala na novim adresama, i ne očekuje se zastoj u procesima.

Nakon rekonstrukcije i sanacije u Palati pravde u Savskoj ulici, planira se smeštaj Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda, zatim Prvog osnovnog javnog tužilaštva i Krivičnog odeljenje Prvog osnovnog suda, kao i pritvorska jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Što se tiče sedmospratne zgrade Palate pravde, koja ima i svoju garažu i pritvorske jedinice, pored celog postojećeg objekta biće adaptirana i pripadajuća katastarska parcela sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim prilazima.

Projektom rekonstrukcije i adaptacije predviđa se prostorno, programsko, funkcionalno, tehničko i tehnološko unapređenje i osavremenjavanje uslova i standarda rada, svih neophodnih instalacija, sistema i opreme za efikasno, sigurno i bezbedno odvijanje svih radnih procesa budućih korisnika, navode u Ministarstvu pravde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.07.2016.
Naslov. Redakcija