Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Ministarstvo pravde će u kratkom roku uskladiti ustavne izmene sa preporukama Venecijanske komisije


Ministarstvo pravde će uvažiti preporuke Venecijanske komisije koje se odnose na Nacrt amandmana na Ustav RS u delu koji se tiče pravosuđa, ali o tome neće biti vođena nova javna rasprava, već će usaglašeni nacrt biti javno dostupan na sajtu Ministarstva i prosleđen Vladi RS u proceduru, navode iz Ministarstva pravde.

Ministarstvo nije konkretno odgovorilo ni na jedno od pitanja koja su im postavljena – kada će biti gotov novi nacrt Ustavnih izmena, da li će se naći na javnoj raspravi i da li će ponovo biti upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Umesto toga, Ministarstvo pravde navodi da je izuzetno zadovoljno mišljenjem Venecijanske komisije i da će u najkraćem periodu uskladiti tekst Nacrta sa dostavljenim preporukama tog tela.

Ministarstvo, stoji u odgovoru, "pozdravlja Mišljenje na ustavne amandmane Venecijanske komisije, koja je prepoznala ključna rešenja Ministarstva pravde u cilju jačanja nezavisnosti, ali i odgovornosti pravosuđa".

I dok struka tvrdi da su uvažene njihove ključne zamerke, Ministarstvo navodi da "preporuke i zaključci komisije ne mogu biti cenjeni kao zamerke, već ukazuju na koji način predložena rešenja mogu da se unaprede, dopune ili definišu uz dodatna pojašnjenja i preciziranja, što će svakako Ministarstvo pravde i učiniti".

U dopisu Ministarstva donekle je naznačeno i na koji način će biti rešeno pitanje izbora članova Visokog saveta sudstva. Naime Venecijanska komisija je u svom mišljenju navela da "izbor (pet) nesudijskih članova Saveta (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skupština u prvom krugu većinom od 3/5 narodnih poslanika, a u drugom 5/9 poslanika dovodi do mogućnosti da polovina članova VSS bude istog stava i da odlučuje u skladu sa željama trenutne vlade, te da stoga taj amandman nije podoban za obezbeđivanje pluralizma unutar VSS".

"Ta ključna rešenja odnose se na budući sastav Visokog saveta sudstva (VSS) u odnosu 5:5 (pet sudijskih i pet nesudijskih članova), uz preporuku da predsednik Saveta bude iz reda sudija, u slučaju takvog odnosa. Takođe, rešenja se odnose i na uspostavljanje mehanizma u formi Komisije koja će birati nesudijske članove VSS, ukoliko oni ne budu izabrani 3/5 većinom u Narodnoj skupštini, uz uslov da Komisija mora da bira članove među svim inicijalno prijavljenim kandidatima. Ovakav način izbora uz brisanje većine od 5/9 ispunjava preporuke iz Mišljenja VK", navodi Ministarstvo pravde..

Ministarstvo pravde je reagovalo i na pojedine ocene iz Mišljenja Venecijanske komisije. Ministarstvo je pozdravilo "i to što je Venecijanska komisija prepoznala značaj mogućeg raspuštanja VSS kao mehanizma deblokade rada tog tela, ali uz tačno i striktno u Ustavu definisanje situacija u kojima može doći do raspuštanja, ukoliko VSS ne donese odluku u roku od 30 dana".

Pored navedenog, stoji u odgovoru Ministarstva, Venecijanska komisija ocenila je kao neophodno i vrlo značajno da samim Ustavom bude definisana početna obavezna obuka za buduće sudije i javne tužioce, kao i jasno definisane sudske prakse u cilju uspostavljanja pravne predvidivosti.

"Sve navedene preporuke koje je Komisija dostavila, a koje se odnose bilo na sudski ili tužilački sistem, biće unete u finalni tekst Nacrt ustavnih amandmana. Usaglašeni nacrt biće javno dostupan na sajtu Ministarstva i prosleđen Vladi RS u proceduru", navodi se u odgovoru.

Ministarstvo pravde je izrazilo nadu "da će i stručna javnost i udruženja biti zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i da će podržati njene preporuke".

Nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije koje se u većem delu poklapalo sa zamerkama koje su tokom javne rasprave strukovna udruženja uputila na Nacrt amandmana na Ustav Srbije koji se tiče pravosuđa, strukovna udruženja i pojedinci zahtevali su novu javnu raspravu, pre nego što Ministarstvo načini novi predlog ustavnih amandmana usaglašen s Mišljenjem Venecijanske komisije.

U mišljenju Venecijanske komisija o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije u navedeno je šest zamerki na rešenja koja bi trebalo da budu otklonjena. Komisija preporučuje vlastima da izmene amandmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva (VSS), sastav Državnog veća tužilaca (DVT), način raspuštanja VSS, razrešenja sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Izvor: Vebsajt Insajder, 26.06.2018.
Naslov: Redakcija