Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Procedura za povraćaj novca oštećenim mamama. Rok za podnošenje zahteva za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) ističe 14. avgusta 2024. godine


Mnoge oštećene majke pitaju se gde podneti zahtev za obeštećenje nakon što je Ustavni sud odlučio da je neustavno bilo izuzimati platu na trudničkom bolovanju u obračunu za porodiljske naknade.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uputilo je jedinicama lokalnih samouprava Instrukciju o postupanju opštinskih-gradskih uprava u primeni i sprovođenju odluke Ustavnog suda koja će znatno olakšati proces obeštećenja oštećenih majki.

U objašnjenju stoji da će organ lokalnih samouprava po službenoj dužnosti preispitati sva rešenja o naknadama plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta koja su izdata od 1. jula 2018. godine do 14. februara 2024. godine a koja nisu konačna i pravnosnažna.

Imajući u vidu da je inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti navedene zakonske odredbe podneta 19. aprila 2021. godine, korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine mogu podneti, ukoliko smatraju da im je pravo povređeno, zahtev za izmenu pojedinačnog akta (rešenja) koje je konačno i pravnosnažno.

Ipak, ukoliko sami želite da podnesete zahtev za obeštećenje možete to učiniti.

Kome podnosim zahtev za obeštećenje?

Zahtev za obeštećenje podnosite lokalnom sekretarijatu ili upravi za socijalna i dečija pitanja. Koji je to tačno organ u vašem gradu možete videti na rešenju o naknadi tokom trajanja porodiljskog odsustva koje vam je izdato.

Koji je rok za podnošenje zahteva?

Rok za podnošenje zahteva je 14. avgust 2024. godine

Gde da pronađem zahtev?

Zahtev možete preuzeti OVDE ili uzeti u vašoj lokalnoj samoupravi.

Šta mi je potrebno od dokumenata?

Pored zahteva od dokumenata je potrebno priložiti i :

  • očitanu ličnu kartu i
  • fotokopiju kartice tekućeg računa

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Bebac.com, 23.02.2024.
Naslov: Redakcija