Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Odlukom Ustavnog suda izjednačen položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu


Na snagu je stupila nova odluka Ustavnog suda po kojoj je izjednačen način obračuna naknada zarada žena koje održavaju trudnoću i onih koje to ne moraju. On će se obračunavati tako što će u obračun ulaziti iznosi koji imaju karakter zarade, a na koje su plaćeni porezi i doprinosi koji prethode otvaranju porodiljskog odsustva 18 meseci unazad.

Objavom odluke Ustavnog suda Srbije u “Službenom glasniku” prestala je da važi odredba člana 13 stav 1 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 50/2018, 46/2021 - odluka US, 51/2021 - odluka US, 53/2021 - odluka US, 66/2021, 130/2021, 43/2023 - odluka US, 62/2023 i 11/2024 - odluka US) u delu koji glasi: “odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće” i u delu koji glasi: “ukoliko je korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće”. Do stupanja na snagu ove odluke u obračun naknade zarade nakon porođaja nisu ulazili meseci tokom trudničkog bolovanja, čime su one žene koje su održavale trudnoću bile u nepravednom položaju u odnosu na žene koje to nisu morale. To je značilo da je broj meseci koji je bio potreban da ostvare pravo na punu naknadu zarade posle porođaja morao biti 18, plus broj meseci tokom trudničkog bolovanja.

“Položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale sada je izjednačen. Ovo posebno znači ženama koje teško dolaze do tzv. stalnog zaposlenja u reproduktivnom periodu života. Nadamo se da će se uskoro i položaj trudnica preduzetnica učiniti boljim, odnosno da će se izmeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019 i 92/2023), tako da i one buduće mame koje vode samostalno svoje poslove imaju pravo na sto odsto naknade kada žele da im posao ostane aktivan, a moraju da održavaju trudnoću”, izjavila je Tatjana Macura, predsednica Udruženja “Mame su zakon”.

Kako podseća Tatjana Macura, u raniji obračun naknade tokom porodiljskog odsustva nije ulazio period trudničkog bolovanja – suštinski, ova izmena najviše se odnosi na žene koje su imale problem da se zaposle zastalno, odnosno napune tih 18 meseci radnog staža, koliko je neophodno da bi ostvarile pravo na punu zaradu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 20.02.2024.
Naslov: Redakcija